8’inci Kariyer Festivali Sabancı Öğretmen Evi’nde Gerçekleşti
17 Mayıs Cumartesi günü 8’incisini düzenlediğimiz Kariyer Festivali, 400 kadar öğrenci-mezunumuz ve ülkemizin önde gelen 26 kurumunun katılımıyla gerçekleşti.
Program saat 09:30’da yapılan öğrenci kahvaltısı ve ardından Soma’da vefat eden madenci kardeşlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim ile başladı. Daha sonra geçilen açılış konuşmalarında Vakfımız Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu ve Ekotek Vakfı Gönüllüsü ve TMSF Eski Kurul Üyesi Süleyman Özdil’i dinledik.
Haluk Dortluoğlu geçtiğimiz hafta Soma’da meydana gelen faciaya değinerek başladığı konuşmasında iş sağlığı ve iş güvenliği konusundaki eksikliklerimize vurgu yaptı. Bu konunun hala yeterince önemsenmediğini ve el yordamıyla ilerlendiğini dile getiren Dortluoğlu, eğer hem gelişmiş hem de dinamik bir ülke olmak istiyorsak iş güvenliği ve sağlığı konusunda gelişmiş ülkeleri örnek alarak azami tedbirleri almamız gerektiğini belirtti. Dortluoğlu, her ne kadar son iki yıldır iş güvenliği konusunda mevzuat düzenlemeleri yapılmış olsa da bunların uygulanmasında çok eksiklikler olduğuna dikkat çekti.
Haluk Dortluoğlu’nun ardından Ekotek Vakfı Gönüllüsü ve TMSF Eski Kurul Üyesi Süleyman Özdil İnsan-Eşya-Meslek Bilinci başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına “İnsan” ile başlayan Özdil, yaratılmışların en şereflisi, eşref-i mahlukat olan insanın emanet sahibi, aynı zamanda emanetin muhafızı, Allah’ın halifesi olması hasebiyle çok kıymetli bir varlık olduğunu söyledi. Casiye Süresi’nden “O göklerde ve yerde ne varsa hepsini kendi katından (bir lütuf olmak üzere) size boyun eğdirmiştir.” ayetine dikkat çeken Süleyman Özdil: “İnsan kendisine boyun eğdirilen bütün bu “Şey”leri yaratılış fıtratlarına ve asli görevlerine uygun bir şekilde yönetmekle, tasarruf etmekle vazifelidir.” dedi. Konuşmacımız her şeyin ona hizmet için “var” kılındığı hayat realitesinin öznesi olan insanın ardından “Eşya” bahsine geçiş yaptı. “Eşya insana hizmetle görevli. Eşya insanın hüküm ve iradesine boyun eğmiştir.” diyen Özdil, bu konuda Kur’an-ı Kerim’de yer alan çeşitli ayetlerden örnekler verdi.“Eşya, sıradan bir şey değil; var olmakla kıymetlendirilmiş, insana hizmet üzere görevlendirilmiştir ve kendisine ait bir varlık dili vardır.” diyen Özdil aynı zamanda “Eşya”nın ihtiva ettiği nimetleri ile insanın bu dünyadaki imtihanı olduğunu belirtti.
Özdil üçüncü olarak da Meslek Bilinci’ne değindi. Meslek sahibi olmayı sıradan, alelade, sadece rızık ve maişet derdi maksadıyla sahip olunan bir durum değil, bilakis insanın göklerden almış olduğu emaneti icra etmesini sağlayan kutsal bir eyleyiş olarak tanımlayan Özdil, insanın mesleğini tüm yaratılmışların hak ve hukukunu gözeten bir adalet ve tutum içinde, yani ihsan sahibi olarak icra etmesi gerektiğinin altını çizdi. Süleyman Özdil tasavvuf ve düşünce dünyamızdan örnekler verdiği konuşmasında meslek-iş ahlakı konusunda kendi kültürümüzden bazı kodları hatırlattı bizlere…
Açılış konuşmalarının ardındansa her yıl farklı bir başlıkla düzenlenen panel bölümüne geçildi. İş’te Sosyal Medya başlıklı panelin konuşmacıları ise Türk Telekom Şirketler Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Bahattin Aydın, THY İnteraktif Pazarlama İletişimi Müdürü Neşet Dereli ve DesNet Bilişim Grubu CEO’su Ömer Ekinci’ydi. İlk sözü alan Bahattin Aydın, fikir babası olduğu Kariyer Festivali’nin artık bir gelenek haline gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı konuşmasına…Üniversiteden mezun olduğu 97-98 yıllarında çalışmak istedikleri şirketlere otobüsle ulaştıktan sonra kapıdaki güvenliğe CV teslim ettikleri günlerini, kendi tabiri ile “toplama takım elbise” ile yaptıkları iş görüşmelerini anlatan Aydın, o günlerden bugüne çok yol kat edildiğini söyledi. İşe alım sırasında CV yanında, kişinin sanal alemde bıraktığı izlere de bakıldığını belirten Bahattin Aydın, sosyal medyanın kullanılış biçiminin mutlaka iş yaşamına yansıyacağını ifade etti.
Aydın’ın ardından dinlediğimiz THY İnteraktif Pazarlama İletişimi Müdürü Neşet Dereli ise Sosyal Medya’nın dünyada 8 yıldır dikkate alındığını, ülkemizde ise son 3-4 yıldır ciddiye alınır hale geldiğini belirtti. İlk açıldığında Facebook’un ilkokul arkadaşlarını bulma amaçlı, Twitter’ın ise ünlülerin hayatını merak eden ünsüzlerin kullandığı bir mecra olduğuna dikkat çeken Dereli, şimdilerde ise iletişim kurmak, markaların hedef kitlelerini tanımak ve buna uygun strateji geliştirmek için kullandıkları bir alan haline geldiğinin altını çizdi. Neşet Dereli ayrıca Obama’nın seçim kampanyasının da Sosyal Medya’nın öneminin anlaşılmasını sağladığını belirtti.
Üçüncü konuşmacımız DesNet Bilişim CEO’su Ömer Ekinci ise günümüz şartlarında Sosyal Medya’nın kullanımının zorunlu hale geldiğini söyledi. Ekinci, Sosyal Medya’yı kendimizi olmadığımız bir kişi gibi göstermek için değil, insanlara hayrı ulaştırmak için bir yol olarak kullanmanın gerekliliğine işaret ettiği konuşmasında, bilgi-iletişim savaşının hüküm sürdüğü günümüzde artık savaşların tweetlerle yapıldığını vurguladı. “Sosyal medya araçlarını kişisel görmekten, hatta yaşama sebebimizi kişisel sanmaktan vazgeçmeliyiz.” diyen Ömer Ekinci attığımız her mesajın bir görev olduğunu unutmamamız gerektiğini belirtti. Hayatın bir CV’nin beyaz kağıdı ile sınırlanmayacak kadar önemli olduğuna dikkat çeken Ekinci, her birimizin bu ülkenin birer genç lideri olduğumuzun bilinciyle yaşamamız gerektiğini ifade etti.
Panel konuşmacılarımız daha sonra katılımcılardan gelen soruları da yanıtladılar.
İş’te Sosyal Medya panelinin ardından 8’inci BYV Kariyer Festivali Sabancı Öğretmen Evi’nin teras alanına kurulu Türkiye’nin önde gelen 26 kurumunun masalarının bulunduğu bölümde devam etti. Öğrenci ve yeni mezun arkadaşlarımız, festival öncesinde vakfımızın web sitesinde yer alan CV portalına yükledikleri özgeçmişlerini, yine festival alanında bulunan masalardaki notebooklar yardımı ile online sistem üzerinden kurumlara ilettiler.