Boğaziçi Bülteni’nin 38’inci Sayısı Yayınlandı
Boğaziçi Bülteni’nin “Beynelmilel Türkiye” temalı 38’inci sayısı okuyucularıyla buluşuyor.
Türk Dış Politikası son yıllarda oldukça hareketli bir alan haline geldi. Bu alanı hareketlendiren şüphesiz pek çok enstrüman bulunuyor. Boğaziçi Yöneticiler Vakfı olarak biz de bu sayımızda değişen ve gelişen dış politikamızı hareketlendiren unsurları uzmanların gözünden ele aldık.
38’inci sayımızın ilk yazısı Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Murat Çemrek’ e ait: “Çıkmaz Sokağa Giren Yılan Hikâyesi Türkiye- AB İlişkileri” başlıklı yazısında Çemrek, 16-17 Aralık 2004’teki Brüksel Zirvesi’nde 3 Ekim 2005’te Türkiye ile müzakerelerin başlayacağının önünün açılmasının ardından yaşanan sürece “yılan hikâyesi” tanımlamasıyla dikkat çekerek değerlendirmelerde bulunuyor.
Murat Daoudov ise “ Yerel yönetimlerin Dış Politikası ve Dış Politikada Yerel Yönetimler” başlıklı yazısında yerel yönetimler ile uluslararası alanın artan etkileşimini ele alıyor. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi olan Daoudov, konuyu yerel yönetimlerin uluslararası çalışmaları, uluslararası ilişkilerde yerel yönetimler ve dış politikada ulusal ile yerel düzeylerin etkileşimi bağlamında inceliyor.
Bir başka tema yazısı da Başbakan Başmüşaviri Savaş Barkçin imzasını taşıyor. Barkçin “Yeni Türkiye Yeni Dünya “ başlığını taşıyan yazısında son yıllarda hem içerik, hem eylem hem de söylem değişikliği içinde olan Türkiye’nin dış politika safahatını dikkatlerimize sunuyor.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Casim Avcı ise bültenimize “Hz. Peygamber Döneminde Dış Politika” başlıklı yazısıyla katkıda bulundu. Avcı yazısında Medine’ye hicretin ardından kurulan İslam Devleti’nin dış politikasını değerlendirirken, Hz. Peygamber’in (sav) daima barışı ve uluslararası hukuku esas alan, dış tehditlere karşı temkinli davranıp tedbirler alan, İslam’ın ve Müslümanların onurunu gözeten ve savaşı son çare olarak gören yöntemini bizlere aktarıyor.
Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile Türkiye’nin bilgi ve tecrübesini paylaşan, insan odaklı projeler yürüten Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Türk dış politikasında şüphesiz önemli bir yere sahip… Beynelmilel Türkiye temalı bültenimizde kurum başkanı Dr. Serdar Çam röportajına da yer verdik. TİKA ile başlayan Kurum Röportajları bölümümüz STK’lar ve Yurt Dışı Faaliyetleri başlığı altındaki mülakatlarla devam ediyor. Bu bölümde de İHH, Yeryüzü Doktorları, Rida Derneği, Sefire-i Alem Derneği ve UHİM başta olmak üzere yurt dışında da çalışmalar yürüten kıymetli STK’ların temsilcileriyle yardım faaliyetlerinin dış politikamıza katkısını irdeledik.
Uluslararası ilişkilerin kültür-sanat hayatına yansımasını da bültenimiz için İhsan Kabil ele aldı.
“Genç Yürekler Dünyayı Kucaklıyor” başlıklı bölümde ise Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yürüttükleri uluslararası yardım çalışmalarına yer verdik. Bu bölümde azim ve kararlılıkla çalışan genç yüreklerin başarı hikayelerine tanıklık edeceksiniz.
Her zaman olduğu gibi Vakfımız’ın komisyonlarınca düzenlenen etkinlikler Boğaziçi Bülteni’nin son bölümünde okuyucuların dikkatine sunuldu.
Boğaziçi Bülteni’nin yeni sayısını vakıf merkezimiz Boğaziçi Konak’tan temin edebilir ve http://goo.gl/Hkn0RH linkinden indirebilirsiniz.
(Bültenimiz 12 Temmuz Cumartesi günü düzenlenecek Mezunlar İftarımız’da da dağıtılacaktır.)