Boğaziçi Konak’ta Kadim Şehir Cizre’nin Şenlenme Öyküsünü Dinledik
24 Ekim Perşembe günü düzenlenen “Kadim Şehir Cizre-Cizre’den Öyküler” programında BYV Hamilik Okulu’nun bir meyvesi olan Cizre Yiğitlik Meydanı’nın Haziran 2018’den bu yana Cizre’de gerçekleştirdiği faaliyetler konuşuldu. Buluşmada Boğaziçi Konak’ta ağırladığımız Cizre Kızılay Şubesi Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yıldırım başta olmak üzere Cizre’deki projelerimizi sahiplenen, destek veren değerli büyüklerimizle birlikte Cizre’nin kadim tarihi, bölgede yaşanan olaylar ve değişimler ele alındı.
Cezire olarak da adlandırılan Cizre’nin ortasından Dicle Nehri akar ve bu şehir Mezopotamya tarihini araştırmak isteyenlerin de uğrak yeridir. Peki, bu şehrin kadim tarihini şekillendiren unsurlar nelerdir? Bu soruyu sorduğumuz konuklarımız bize şunları anlattılar:
“Hz. Nuh’un gemisi bu bölgede bulunan Cudi Dağı’na oturmuştur ve , İslamiyet’in Anadolu’ya ilk girdiği zamanlarda kiliseden camiye çevrilen Ulu Camii, ismini kırmızı taşlarından alan Kırmızı Medrese gibi önemli eserler Cizre’de yer almaktadır. Ayrıca yaşanılmış gerçek bir aşk hikayesi olan Mem ve Zin’in kabirleri de burada bulunmaktadır. Bunun yanında fizik ve mekanik alanında önemli işler yapan El Cezeri Cizreli’dir. El Cezeri kendi döneminde robotikle ilgili bilinen en eski yazıtın sahibi bir mühendistir. Buna binaen İstanbul’da Cezeri Müzesi açılmış ve bu müzede El Cezeri’nin yaptığı makinalar sergilenmiştir.”
Cizre’nin kadim tarihinin yanında bölgede son zamanlarda yaşanan hadiseler üzerine de konuştuğumuz konuklarımız bölgede yaşayan, olaylara tanık olmuş kişiler olarak bizlere sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik atılacak adımları anlattılar.
Cizre Kızılay Şubesi Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Bey Cizre’de yapılanları da şu sözlerle ortaya koydu:
“Cizre’de yapılanlar kelimenin tam anlamıyla bir şenlendirmedir. Bu söz aynı zamanda Hamilik Okulu Meydanlarının yola çıkış parolasıdır. Bu ve benzeri faaliyetlerin popülizmden uzak insana dokunan bir yanı vardır ve Cizre’de artarak devam etmelidir.”
Bu kaynaşmanın büyümesini temenni eden konuklarımız Cizreli STK’lar olarak şenlendirme faaliyetlerini ülkemizin diğer illerine nasıl yayacaklarını da bizlerle paylaştılar. Hasılı, bu halka, bu şenlendirme büyüyüp kendimizi de içine alarak kuvvetli bir hal almaya devam ediyor!
Söyleşimiz karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti. Katılımcılar sordukları sorularla hem Cizre’yi daha yakından tanıma imkânı buldular hem de oraya dair gerçek hikayeleri dinlediler. Bizleri kırmayarak gelip bu güzel faaliyetlerin dönüşlerini anlatan değerli büyüklerimizin bizden istediği şey ortaktı: “Lütfen, Cizre’yi anlatalım, tanıtalım. Bu halkaların sayısını arttıralım ki bizden sonra gelecek olanlara güzel şeyler bırakabilelim.”
Haber: Ahmet Sungur-Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’ 20