Büyükelçilerimizi Boğaziçi Konak’ta ağırladık…
Rumelihisarı’nda Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nın 70-80 kişilik bir seminer salonundayız… Salon hınca hınç dolmuş, 10 kadar arkadaşımız da yer bulamadığı için ayakta, dikkatli bir şekilde anlatılanları dinliyor… Şüphesiz bu durumda akla ilk gelecek olan sual; bu birlikteliği mümkün kılan ortak amacın; iştiyakın ya da gücün ne olduğuna dair olandır.
Son dönem Türk Dış Politikasının, öncelikle bölgesine, sonrasında tüm dünyaya adalet, huzur ve refah talep ve vaat eden mesajının büyüsü, hiç şüphesiz farklı alanlarda eğitim alan çok sayıda Boğaziçi Üniversitesi öğrencinin aynı mekandaki birlikteliğini mümkün kılan en önemli nedendi.
8 Haziran Salı gününün akşamında, finallerin tam ortasında T.C. Tahran büyükelçimiz Sayın Ümit Yardım’ın (1984 Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler) moderatörlüğünde, T.C. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Büyükelçi Sayın Büyükelçi Naci Koru’nun katılımıyla gerçekleştirilen “Dışişlerinde Kariyer Yapmak” adlı toplantı, Boğaziçili öğrencileri bir araya getirdi. Toplantıya olan yoğun ilgi sanki katılımcıların zihinlerindeki ciddi bir kırılmanın tezahürüydü. Özel şirketlerin kariyer günü toplantılarında görmeye alışık olduğumuz kalabalık öğrenci gurupları, Türk Dışişleri’nde çalışma imkân ve şartlarını öğrenmek için Boğaziçi Konak’taydı. Toplantıya olan alakayı, yıllardır zihinlerimizde yaşattığımız düşlerimizin yeniden filizlenmesiyle irtibâtlandırmak, herhalde yanlış bir tesbit olmaz. Yeşeren düşlerimiz aslında yeşeren umutlarımızdır. Adalet ve hakkaniyet ekseninde insanlığın yekûnu için yaşattığımız umutlarımız…
Toplantıyı açan Tahran Büyükelçimiz Sayın Ümit Yardım Bey, Türk Dışişlerinde çalışmak için gerekli olan ilk şartın vizyona sahip olmak olduğunu belirtti. Yoğun çalışma koşullarının maddi olarak fazla bir karşılığı olmadığını söyleyen Ümit Bey, Türk Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmanın getirdiği manevi hazzın ise kıyas kabul etmeyecek bir büyüklükte olduğunu ifade etti. Güçlü ve büyük bir devletin temsilinin, ancak nitelikli, azimli ve üretken insanların varlığıyla mümkün olacağını belirten Ümit Bey, son yirmi –yirmi beş yıllık süre zarfında Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada ciddi bir mesafe kat ettiğinin altını çizdi.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Naci Koru Bey sunumunda genel olarak Dışişleri Bakanlığı’nın teşkilat yapısı ve çalışma koşulları hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yapıp öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Otuz yıldır Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştığını söyleyen Naci Bey, son zamanlarda Türk dış politikasındaki ciddi hareketliliği ve dönüşümü “1980’lerde dünyada bir olay olduğunda o olayla ilgili bir açıklama yapıp yapmamanın uygunluğunu düşünürdük ama şimdi olayların bizzat merkezindeyiz” diyerek özetledi. Sn. Koru, Bakanlığın, özellikle sınır bölgelerindeki vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve politikalardan haberdar etmek için ciddi bir kamu diplomasisi yaptığını da ifade etti.
Naci Bey teşkilat yapısıyla ilgili, Dışişleri Bakanlığı’nın, merkez ve yurtdışı teşkilatı olmak üzere iki ana unsurdan meydana geldiğini ve meslek memurlarının Bakanlığın omurgasını oluşturduğunu söyledi. Teşkilatın genel yapısını anlatan Naci Bey, Bakanlıkta çalışabilmek için öncelikle KPSS’dan yeterli puan almak, başarı ve dil sınavlarını geçmek ve sonrasında mülakatı da başarıyla tamamlamak gerektiğini söyledi. Dışişlerinde çalışmak isteyenlerin otuz bir yaş sınırını geçmemiş olmaları gerektiğinin altını çizen Sn. Büyükelçi Koru, adayların gelecek planlamalarını bu minvâlde yapmalarının faydalı olacağına değindi.
Sn. Ümit Yardım bir soru üzerine Türk dış politikasının vizyonunu; daha adil, barışçıl ve herkese refah vaat eden, yeni bir dünyanın inşâa edilmesi olarak aktaran Ümit Bey, stratejik hedeflerimizin AB üyeliği ve dünyada etkin bir devlet olmak şeklinde özetledi.
Öğrencilerden gelen Türkiye’nin nükleer kapasitene, Türk dış politikasında son yıllarda gözlemlenen hareketliliğe, Gazze mevzuuna ve teknik hususlardaki sorulara içtenlikle cevap veren Naci Bey kendisinin normal bir aileden geldiğini ve Bakanlığa girişinde kamuoyundaki yanlış bilgilenmenin aksine herhangi bir şekilde bir ayrımcılığa tabi tutulmadığını söyledi.
Sn. Naci Bey Dışişleri Bakanlığı’nın Gazze konusunda ve İsrail’le ilişkiler boyutunda serinkanlılıkla hareket edildiğini ve edileceğini, bu meselelerle ilgili Bakanlıkta gerekli planlamaların yapıldığını ve bunların sonuçlarının ileride alınacağını söyledi.
Program sonunda günün hatırası sadedinden konuklarımıza ebru levhaları takdim edildi. Naci Koru Beye hediyesini asker arkadaşı Mütevelli Heyeti Üyemiz Nurettin Temiz Bey; Ümit Beye hediyesini BÜ’den okul arkadaşı, Kurucular Kurulu Üyemiz Nurettin Uç Bey verdi.
Daha sonra günün hatırasını ve birkaç saatlik güzel birlikteliğini fotoğraf karelerine sığdırdık.
Haber: Mustafa Parladıcı (Felsefe-1)
Fotoğraflar: Bahadır Sezegen (Genetik 2002)