Dolmabahçe Camii’nde Sabah Namazı için Buluştuk!
Bu ayki Sabah Namazı Buluşmamızı 1 Ekim Pazar günü Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde öğrenci ve mezunlarımızla gerçekleştirdik.
Yaz mevsiminin bittiğinin habercisi olan yağmurlu bir pazar sabahında Dolmabahçe Camii’nde sabah namazını eda etmek niyetiyle Kuzey Kampüs önünden servisimize bindik. Sabah namazını eda ettikten sonra kıymetli rehberimiz Süleyman Topçu’dan hem Dolmabahçe Camii’nin banisi olan Bezm-i Alem Valide Sultan hakkında hem de banileri hanım sultanlar olan başka camiler hakkında muhabbet ettik; camilerin isimlerinin yerel halk tarafından bazen bulundukları semtle anıldıklarından bahsettik. Sonrasında rehberimiz eşliğinde Tophane’ye vardık ve Osmanlı’daki tophane ocaklarının tarihi ile Nusretiye Camii önünde Vaka-i Hayriye olarak anılan Yeniçeri Ocaklarının kaldırılması ile ilgili bilgiler aldık.
Bu esnada katılımcıları en çok şaşırtan ve benim de en çok aklımda kalan bilgi Sultan II. Mahmut’un fesi Osmanlı toplumuna tanıtmasıyla ve fes takmayı devlet dairelerinde zorunlu tutması sebebiyle sultana ‘püsküllü bela’ takma adının takılması oldu.
Kılıç Ali Paşa Külliyesi’ni ziyaret ederek gezi faslını noktaladık ve kahvaltı etmek için Cihangir yokuşlarından bir tanesini tırmanmaya koyulduk. Kahvaltımızı da İBB Cihangir Sosyal Tesisleri’nin enfes manzarası eşliğinde bol bol muhabbet ederek keyif içerisinde gerçekleştirdik.
Yağan yağmura tutulduğumuz anlarda sığındığımız camii avlularında inen yağmura ‘Rahmettir’ diyen katılımcı arkadaşlarımızla kültürel bilgiler edindiğimiz bu sabah namazı programımız da nihayete erdi.
Bir sonraki Sabah Namazı Buluşmalarında görüşmek üzere, hoşça kalın!
Fotoğraf: Halil İbrahim Çetinkaya – Uluslararası Ticaret, 4. Sınıf Öğrencisi
Haber Metni: Zeynep Zülâl Öge – İktisat, 2. Sınıf Öğrencisi