Yükleniyor Etkinlikler

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı olarak, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden dökülen büyük değer taşıyan İstiklal Marşı’nın önemini ve bu marşın değiştirilemezliğinin nedenlerini ele almak üzere bir söyleşi düzenliyoruz.

Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin sembolü olan İstiklal Marşı, yazıldığı günden bugüne kadar pek çok tartışma ve eleştirinin odağı olmuştur. Ancak, ne zaman değiştirilmek istense, karşısında sarsılmaz bir engel bulmuştur.

26 Mart Salı günü saat 21.30’da, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Sayın İsmail Güleç’in katılımıyla gerçekleşecek olan “İstiklal Marşı Neden Bir Daha Yazılamaz?” başlıklı söyleşimize davetlisiniz.

Programımızda, İstiklal Marşı’nın milli ve manevi değerleri üzerinde durulacak, değiştirilemezliğinin altında yatan nedenler incelenecek ve marşın yazıldığı dönemden günümüze uzanan izi üzerinde önemli değerlendirmeler yapılacaktır.

Bu değerli söyleşiye katılımınız bizim için büyük önem taşımaktadır. Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Programımız online platform/zoom üzerinden gerçekleşecektir. Zoom bağlantı gönderimi için lütfen kayıt olunuz.

İsmail Güleç Kimdir?

Kendi Anlatımından,

“20 Ekim 1970’te, esnaf bir baba ile ev hanımı bir annenin son çocuğu olarak Kadıköy’de (İstanbul) doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimini Kadıköy’de tamamladım. 1989-1990 ders yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi-Belge Yönetimi bölümüne kaydoldum. Üç yıl boyunca Fars Dili ve Edebiyatı bölümünde Prof. Dr. Naci Tokmak ve Prof. Dr. Mehmet Kanar’ın derslerini takip ettim. Tarih bölümünden Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu, Prof. Dr. Mehmet İpşirli ile Prof. Dr. Abdülkerim Özaydın’ın derslerini aldım. 1992-1993 ders yılında aynı bölümden ‘iyi’ derece ile mezun oldum.

“Tarih mi, edebiyat mı?” diye bir tereddüt geçirdikten sonra edebiyatta karar kıldım ve 1994–1995 ders yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalının Yüksek Lisans programına kaydoldum. Ankara’ya gidip askerliğimi tecil ettirmeye üşendiğim için kaydımı dondurup askere gittim. 239. Tertip ile askere gittim ve kısa dönem olarak askerliğimi Balıkesir ve Çankırı’da tamamladım. Yüksek Lisans derslerine ise 1995-1996 ders yılında devam ederek Prof. Dr. Atillâ Şentürk’ün danışmanlığında hazırladığım “Bahrü’l-Maarif’e Göre Edebî Kavramlar” adlı tezimi 1997 Haziran’ında savunup “M. A.” derecesini aldım.

1997–1998 ders yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı’nın Doktora programına kaydımı yaptırdım. Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın danışmanlığında hazırladığım “İsmail Hakkı Bursevî’nin ‘Rûhü’l-Mesnevî’sinin İncelenmesi” isimli doktora tezimi tamamlayarak PhD unvanını aldım.

İstanbul Üniversitesi akademik personeli için düzenlenen formasyon kursunu 2003 Mayıs döneminde başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandım.

2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında Harvard Universitesi The Center for Middle Eastern Studies’te (CMES) misafir öğretim üyesi olarak bulundum.

2013’te kazandığım üç aylık bursla Leiden Üniversitesi’nde (Hollanda) araştırmacı olarak bulundum ve profesörlük takdim tezimi bu sürede tamamladım.

Ocak 2009’da doçent, Şubat 2014’te de profesör oldum.

En çok sevdiğim şey yazmak ve gezmek, özellikle farklı kültürleri ve kişileri tanımak. Çocukluğumdan beri roman okurum ve sinemaya giderim. Keyfim ve vaktim olursa yemek yapmaktan zevk alırım.

Klasik Türk Edebiyatı, uzmanlık alanım. Tasavvuf Edebiyatı ise ilgi alanım.

Evli ve iki çocuk babasıyım.

06 Haziran 1996 – 05 Ekim 2005 tarihleri arasında İ.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak; 2005-2015 arasında Sakarya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştım.

23 Haziran 2015 tarihinden beri İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışıyorum.”

Platformunuzu seçin ve paylaşın.