IBPF 2021- LIFE IS A GAME “Hayat Bir Oyun”
Moderatör: Metin Örsel (New Mind, Baş Ar-Ge ve Projeler Sorumlusu)
Konuşmacı: Ferhat Çalapkulu (Türk Beyin Takımı Kaptanı)
Girişimcilik ifadesi ile akla hep para kazanmak ya da bir girişim kurmak geliyor. Daha sosyal konulara odaklanan “Sosyal Girişimcilik” alanını da farklı bir boyutta konuya yaklaşması açısından dikkate almakta fayda var. Bu seminerde de sosyal girişimcilik konusu oyun sektörü etrafında ele alındı. Girişimciliği sadece para kazanmak değil de bunun yanında millete ve insanlığa faydası olan bir şeyler yapmak, eksik olanı tamamlamak olarak da düşünmek gerektiği bu panelde ortaya çıkan ana fikirlerden biriydi.
Ferhat Çalapkulu: Panelin misafiri olan Çalapkulu, zeka oyunlarıyla ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu; kurumsal firmalarla ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalıştığını ifade etti. Konuşmasının devamında şunları söyledi: “Zeka oyunları düşünmeyi öğreten, sevdiren bir araçtır. Biz düşünmeyi seven bir toplum değiliz, çünkü kondisyonumuz yok. Türkiye olarak düşünme kondisyonumuz çok zayıf. Sınavlarımız 1 dakikada çözülmesi gereken sorularla dolu, hızlıca düşünüp karar vermemiz gerekiyor. Bu sınavlar bizi kestirme yolları bulmaya sevk ediyor ve bizi düşünmekten alıkoyuyor.
Günümüzde zeka oyunlarının da sınav sorularındaki değişiklikler ile birlikte önemi arttı. Artık birçok okul bu alanda eğitimler düzenliyor. Türkiye’de düşünmeyi sevdirmeye çalışan insan sayısı çok arttı.
Ülkece tam olarak takım oyuncusu olmayı bilmiyoruz, bu alandaki bilincimiz zayıf. Girişimci ekiplerin en çok sahip olması gereken becerilerden biri de takım oyuncusu olabilmek. Biz oyunları bir amaç olarak değil takım oyuncusu olmak için bir araç olarak kullanıyoruz. Oyun teorisindeki kazan-kazan durumunun oluşturulması yine takım oyununa bağlı.”
Not: Bu oturuma Türk Dijital Oyunlar Federasyonu Kurucu Eski Başkanı ve yazar Mevlüt Dinç mazeretlerinden dolayı katılamadı.