Mühendisler buluştu.

Vakfımızın mezun&öğrenci buluşmalarının üçüncü toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu mühendislerle halen bu fakültede mühendislik formasyonu alan öğrenciler bir araya geldi.
 
14 Mart Cuma günü Boğaziçi Pansiyon’da düzenlenen program ilgiyle takip edildi.
 
Programa katılan mühendislerin konuşma notlarından derlediğimiz anekdotları bilgilerinize sunuyoruz.
 
Selamlarımızla,
 
Semih Yener-Yusuf Pussal
 
 

İhsan Elhan Elektrik-Elektronik Mühendisliği-1984
BYV Kurucular Kurulu Üyesi
 
İhsan Bey, mezuniyet sonrası iş tecrübelerini aktardı. Bu noktada Apple’in bayiliği gibi bir girişimcilik serencamı hususunda bilgi verdi. 3 yıldır TRT’de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Elhan, özel sektörde sürekli aynı işi yapmanın mümkün olmadığının altını çizerken şöyle konuştu:
 
“Bir kişi özel sektörde çok uzun yıllar aynı işi yapamaz. Bu pek mümkün değildir. Ancak kamuda memursanız böyle bir şey olabilir. “Öğrenilmiş acizlik” bir formatın içinde çok uzun süre kalmanın getirdiği bir dezavantajdır.”
 
Adnan Metin Endüstri Mühendisliği-1996
İnnova Yönetim&Danışmanlık Ltd. Şti. Kurucusu
 
Adnan Metin, 1995-96 yıllarında ERP yazılımlarının tedricen Türkiye’ye kaymaya başladığını belirterek askerlikten döndükten sonra girişimci ruhunun ağır basarak bir taraftan perakendecilik sektöründe yükselmeye çalışırken diğer taraftan da danışmanlık hizmetleri vermeye başladığını belirtti.
 
Metin, 12 yıllık mühendislik yaşamının tecrübelerini aktarırken şöyle konuştu:
 “Planlarınızı uzun vadeli yapın, 5 yıl sonra nerede olmak istediğinize karar verin. Gerekirse düşük ücretli ama doğru işlerde başlamak önemlidir. Yurtdışı tecrübesi tahmin edilenden çok daha önemli, mümkünse yurtdışında çalışın. Teknik başarı kadar sosyal başarı da önemlidir, bunlar iş hayatınızda karşınıza çıkıyor. Çok uluslu şirketlerde çalışmak büyük bir tecrübe aktarımı sağlar. Farklı insanlarla, farklı dinamiklerde çalışabilmeniz lazım.”
 
Fatma Betül Aysan Kimya Mühendisliği-2006
BİM A.Ş. Satınalma Uzmanı
 
Betül Hanım, kimya mühendisliği bölümünün çok bilinçli bir tercih olmadığını söyleyerek konuşmasına başladı. “Okuduğum bölümle ilgisi olmayan bir şirkette hayatımın ikilemini yaşadım.” diyen Aysan, “Ancak zaten lisans eğitimi insana bir formasyon kazandırıyor. İlla da okuduğum bölümle alakalı bir işte çalışmalıyım dememelisiniz.” Cümlesiyle, lisans eğitiminden daha farklı alanlarda istihdam edilmenin mümkün olduğunu belirtti. “Boğaziçi Üniversitesi mezunu olmanın verdiği özgüvenle işlerin üstesinden gelebildiğini belirten Aysan, mezuniyeti müteakiben BYV tavassutuyla kolayca iş bulduğuna vurgu yaptı. 
 

Metin Uçak Makine Mühendisliği-1990
Ülker Dış Yatırımlar Proje Müdür Yardımcısı
 
Metih Bey konuşmasının hemen başında öğrenci arkadaşlarına askerlik hususunda acele etmeleri gerektiğini söyledi. “Askerliği ne kadar ertelerseniz, o kadar uzun süre CV’nizde bir engel olarak kalıyor. Bence bir an önce askere gidip sonrasında ileriye bakılmalıdır.”  Diyen uçak sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
“Vasıflarınıza uygunsa satış mühendisliği iyi bir iştir. Takım çalışmasına yatkınlık, problem çözmede ısrarcı olmak işe alımlarda dikkat edilen hususlardır. Birkaç sene birkaç farklı yerde (özel sektörde) çalıştıktan sonra ne yapmak istediğinize karar verin ve sonra girişimci yönünüzü kullanın.
(…)
 
“İmkân bulduğunuzda yurtdışı görevlere gitmeye çalışın. Yurtdışında iş yapmanın zor yanı, kültürel farklılıklardır. Çalıştığınız ülkelerde tanımlanmış iş prosedürlerinin olmaması sorunlara sebebiyet verebilir.”

 
Kadir Fazlı Danışman İnşaat Mühendisliği-1988
Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı
 
K. Fazlı Bey konuşmasına mezuniyeti müteakiben yaptığı çalışmaları anlatarak başladı. Danışman’ın konuşmasının bu bölümünü, mühendislik formasyonunun ardından finans sektöründe da üst düzey yetkinlik kazanmanın mümkün olabileceğinin örneği olarak aşağıya aldık:
 
“BÜ İnşaat Mühendisliği 1988 mezunuyum. Arkadaşlarım mezun olduktan sonra Emlak Bankası’nın management training kısmında çalışmaya başlamışlar. Ben ise bu sıralarda şantiyelerde çalışıyordum. Bir müddet şantiyelerde saha mühendisi olarak çalıştıktan sonra belediyeye girdim ve mba üzerine master yapabilmek ve arkadaşlarım gibi management trainige girebilmek için belediye otobüslerinde işe gidip gelirken macro-micro iktisat çalışmaya başladım. Ve bu noktada başarılı olarak Emlak Bankası’na girdim ve İstanbul Üniversitesi’nde mastera kabul edildim. Emlak Bankası’nda bana ilk başta bankanın inşaat ile ilgili işlerini koordine etme sorumluluğu verildi. Ama o süreç içinde finansa doğru kaydım. Emlak Bankası’ndayken 4 sene içinde genel müdür yardımcısı olma hedefini taşıyordum. Bu işlerin siyasi süreç gerektirdiğini anlayınca 30 yaşında bankadan ayrılıp askere gittim. Sonrasında havacılık sektörüne geçtim. Burada 4 sene çok başarılı işler çıkardıktan sonra ayrıldım.  Bir dönem THY’de mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcılığı görevinde bulundum. Halen Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de finanstan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyorum.  
(…)
Askere geç gidin. Zira ilerleyen yaşlarda haksızlıklara karşı daha tahammüllü oluyorsunuz, hazırlanıyorsunuz.
(…)
Boğaziçi, teknik üniversiteler kadar akademik anlamda başarılı olmayabilir, ama sosyal hayatın bir simülasyonu gibidir.
(…)
Bazılarında girişimcilik fıtrî ya da yetiştirilme tarzıyla alakalıdır. Örneğin, girişimci babanın 9-10 yaşlarındaki oğlu sokaktan topladığı renkli taşları arkadaşlarına satarak para kazanmıştır.
(…)
Bazen bordrolu olarak çalışanlar girişimcilerden de daha fazla para kazanılabilir.
 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.