Psikoloji Okumalarında “Suç Psikolojisi”ni Ele Aldık
16 Ekim Pazartesi günü Psikoloji Okumalarında ”Suç Psikolojisi”ni ele alındı. Oturuma ”İnsan iyi midir?” sorusuyla başlanıldı ve devamında suçun tanımının kişiye, duruma veya şartlara göre değişebileceğine değinildi. Örneğin, bir kişinin komşusuna verdiği rahatsızlık ya da otobüste ağır bir parfüm kullanan kişinin astım hastası diğer yolcuya verdiği zararın da birer suç olduğundan bahsedildi.
Konuğumuz Psikolog Zehra Ağır, hırsızlık ve madde kullanımı üzerine yazdığı tezinden ve süreçten bahsederek bize suç kavramı hakkında yeni bir boyut kazandırdı. Dünyada madde kullanımı başlangıç yaşının 13-14 olması üzücü ama çarpıcı gerçeklerden biriydi. Oturuma suçlularda tespit edilen hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozukluğu, anti sosyal kişilik bozukluğu gibi çeşitli rahatsızlıklardan bahsederek devam edildi.
Peki suçta genetiğin etkisi nedir? Bu soruya cevap olarak Ağır, bazı vakalardan örnekler verdi. Mao geninin suça eğilime sebep olduğunu anlatan çalışmalardan bahsetti. Ön yargılarımızı bırakıp bir suçun ”neden” işlendiğine çok yönlü bakmaya çalışmamız gerektiğine değinildi. Oturum, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile sona erdi. Katılan değerli arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.
Psikoloji Okumaları serimizin bir diğer oturumunda görüşmek dileğiyle!
Haber & Fotoğraf: Kübra Arslan – İngilizce Öğretmenliği Bölümü Mezunu