Psikoloji Okumaları’nın Aralık Ayı Oturumunda Suç ve Suçlu Kavramlarına Yer Verdik

Güz dönemindeki 3’üncü oturumunu 27 Aralık Perşembe günü her zaman olduğu gibi Psikolog Zehra Ağır moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz Psikoloji Okumaları’nın bu defa ki gündeminde suç ve suçlu kavramları yer aldı. Boğaziçi Konak’ın ev sahipliği yaptığı programda çeşitli yaş, cinsiyet ve meslekten seçilen suçlu profillerinin incelenmesinin yanı sıra bu bireylerin suç işleme motivasyonlarından da söz edildi.

ps2

Programa suç işlemiş kimse için yüzde yüz suçlu ifadesinin kullanılamayacağını belirterek başlayan Ağır, suçluların çocukluk dönemleri incelendiğinde sıklıkla rastlanan dışlanmışlık hissinin yıkıcılığından bahsederek yetiştirilme biçiminin önemine dikkat çekti.

Ardından dinleyicilerden cinayet işlemiş bir suçlu hayal etmelerini ve ona duydukları öfkeyi derecelendirmelerini talep eden Ağır, suçlunun çocukluğunda yaşamış olduğu travmalara ve zaman içerisinde normalin dışında seyir göstermeye başlayan kendini koruma refleksinin cinayete sebep olma ihtimaline değindikten sonra katılımcılardan kişiye duydukları öfkeyi yeniden derecelendirmelerini istedi. İki değerlendirme arasındaki gözle görülür fark, işlenen herhangi bir suçta toplumun diğer fertlerinin de sorumlu olabileceğini göstermesi açısından kayda değerdi.

ps1

Bu çalışmadan hemen sonra farklı meslek gurupları üzerinden elde edilen suç işleme oranlarını dinleyicilerle paylaşan Zehra Ağır, intihar ve öldürme oranlarının doktor, polis, güvenlik ve asker kökenli insanlar arasında hayli yüksek olduğunu belirtirken suç işleme oranlarının en yüksek olduğu mekanın ise evler olduğunun altını çizdi.

Son olarak ise insan doğası gereği toplumdaki hemen her bireyin suç işleme potansiyeline sahip olduğunu sözlerine ekleyen Ağır, kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayarak oturumumuzu sona erdirdi.

Haber: Şüheda Altun-PDR ‘ 21

Platformunuzu seçin ve paylaşın.