Sezai Karakoç ve Dirilişi Anlamak Atölyemiz Sona Erdi
Temel Hazıroğlu ile dört hafta süren “Sezai Karakoç ve Dirilişi Anlamak” başlıklı kitap tahlilimiz süresince, Sezai Karakoç’un ‘İslam ve İslam’ın Dirilişi’ ile Temel Hazıroğlu’nun ‘Yüceliş, Barış Yurduna Hareket’ eserlerini ele aldık.
Atölyemizde ilk iki hafta Sezai Karakoç’un ‘İslam ve İslam’ın Dirilişi’ ile Temel Hazıroğlu’nun ‘Yüceliş, Barış Yurduna Hareket’ eserlerinden yola çıkarak Sezai Karakoç’un hayatını ve düşünce yapısını inceledik. Kitaplardan söz ederken Karakoç hakkındaki anılarını paylaşan Temel Hazıroğlu sayesinde, Karakoç’u daha yakından tanıma fırsatı bulduk.
Temel Hoca, ilk derslerde çağdaş dünyada Müslümanca yaşamın önemini vurguladı. Dünya tarihinden örneklerle İslam dininin ahlaki temelleri hakkında görüşlerini aktardı. Dirilişin insan zihninde, akıl yoluyla dünyayı anlama çabasıyla başlayacağını ifade eden Temel Hoca, bu bağlamda fikir adamlarının düşünceleri hakkında yorumlar paylaştı. Diriliş düşüncesinin bir devamı olarak kendi ‘Yüceliş’ felsefesini, aynı adı taşıyan kitabından yola çıkarak değerlendirdik. Bu derslerde, Aliya İzzetbegoviç ve onun dünya görüşünü de ele aldık. Bunun yanı sıra, Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy ve günümüz fikir adamlarının düşüncelerine de sıklıkla değindik. Toplantılarımız, diriliş, yüceliş ve İslam’ı akıl yoluyla anlama temaları üzerine kurulmuş olsa da, Temel Hazıroğlu’nun geniş perspektifli yaklaşımıyla birçok konuyu ele alarak toplantılarımızı daha da zenginleştirdi. Kendisine gösterdiği özveri ve katkılarından dolayı minnettarız.”
Fotoğraf & Haber Metni: Şeyma Kütükçüoğlu – PDR Bölümü, 4. Sınıf Öğrencisi