YAKINDAKİ UZAK(!) KOMŞUMUZ İRAN’IN UZAK VE YAKIN TARİHİNDEN KESİTLER PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Erhan Erken’in moderatörlüğünde gerçekleşen programda Selahaddin Eşçakırgil değerli açıklamalarda bulundu.
Programımız Selahaddin Eş Çakırgil’in özgeçmişi hakkında bilgi verilmesiyle başlamıştır. Vakıf Başkanımız Halim Sırçancı Beyfendi ve Nurettin Uç Beyfendi de programımıza teşrif etmişlerdir.
Moderatörümüz Erhan Erken, Selahaddin Eşçakırgil’in “İslam Davası’nın kılıçlaşan kalemi” olarak nitelendirildiğinden bahsedip 30’lu yaşlarında dünya politikası, Türkiye’nin sanayileşme meselesi, uluslararası İslam birliği gibi önemli meselelerde yazılar yazdığından bahsetmiştir.
Selahaddin Eşçakırgil programın devamında ilk olarak İran’ın devrim öncesi ve sonrasında geçirdiği safhalarla ilgili malumatlar vermiştir. İran’nın İslam medeniyeti ile tanışmasının ardından İslam Coğrafyası’nın önemli merkezlerinden biri haline geldiğinden bahsetmiştir. Ayrıca İran’daki mezhep farklılığın oluşma süreci ve İran’ın nasıl bir şekilde Şii’liğin merkez yönetimi haline geldiğini de aktarmıştır.
Eşçakırgil, İran Devleti ile ile Osmanlı arasındaki ilişkileri de detaylıca açıkladıktan sonra 1939’da gerçekleştirilmiş olan Kasr-ı Şirin anlaşmasının hem tarihte yaşanan gerginlikler esnasında hem de günümüzde çok önemli bir konumda olduğunu açıklamıştır. Kasr-ı Şirin Anlaşması’ndan sonra İran ile uzun bir müddet sulh olduğunun düşünülmesinin yanlış bir kanı olduğuna değinen Eşçakırgil, “İran ile defalarca savaşlar yapıldı. Fakat yine Kasr-ı Şirin anlaşmasına dönüş yapıldı.” diyerek konuya açıklık getirmiştir.
Selahaddin Eşçakırgil ayrıca 19. Yüzyılın sonlarından itibaren alarak İran’ın devrime doğru ilerleyen süreci ve İran’daki İngiliz etkisi hakkında bilgi vermiştir. Bunlara ek olarak İran’daki dini liderlerin siyasetçiler üzerindeki rolü hakkında da örnekler vermiştir.
Selahaddin Eş Çakırgil Kimdir?
1948 yılında Samsun’da dünyaya gelen Selahaddin Eş Çakırgil, 1973’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.
1965’ten itibaren neşriyat faaliyetlerinde bulunan Çakırgil’in, çeşitli dergi ve gazetelerde sayısız yazısı yayınlanmıştır. Kendisinin yayınladığı Hicret Dergisi bünyesinde yazdığı yazılardan ötürü 15 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Çakırgil, uzun yıllar Türkiye dışında yaşamak durumunda kalmış, bir süre İran İslam Cumhuriyeti’nin Sesi Radyosunda Türkçe yayınlar hazırlamış, Türkçe dergi ve gazetelerin yayımıyla ilgili çalışmıştır