Boğaziçi Konak’ta festival tadında bir kariyer günü
22 Mayıs 2010 Cumartesi günü Boğaziçi Konak’ta Kariyer Festivali vardı. Ülkemizin önde gelen şirketlerinin katılımıyla düzenlenen Kariyer Günü’ne Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve mezunları yoğun ilgi gösterdi.
Mütevelli Heyeti Üyemiz Bahattin Aydın ile Ülker Grup Yıldız Holding Murahhas Üyesi M. Atilla Kurama’nın konuşmaları ile başlayan Kariyer Festivali, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını ve mezun adaylarını hava yolu yolcu taşımacından katılım bankacılığına; perakende ticaretten borsa aracılık hizmetlerine; eğitim kurumlarından hazır giyim sektörüne kadar tam 18 şirketle buluşturdu.
Mühendislik Fakültesi öğrencisi Şenol Keskin’in programın amacını aktardığı selamlamasıyla başlayan Kariyer Festivali’nde tuttuğumuz notları sizlerle paylaşmak istilyoruz.
Bahattin Aydın (Psikoloji 1997)
Ülker İnsan Kaynakları İş Ortağı
Diploma Her Şey Değil
Zarfa değil mazrufa odaklanmak şirketler açısından çok önemli. Boğaziçi diploması sahibi olmanın çok önemli olduğunu biliyoruz, ancak diploma her şey değil. Sertifikasyon gerektirmeyen mesleklerde diploma hiçbir şeye yaramayabilir. Diploma sizin yeteneklerinizin göstergesi, yapabildiklerinizin göstergesi, ne kadar zor şeylerle baş edebildiğimizin göstergesidir.
Şirketlerin Beklentileri
Şirket olarak yoğun bir müfredatın hakkını vererek mezun olmuş arkadaşlara “bizim problemlerimizi çözer” diye bakıyoruz. Ama mezun olduktan sonra bu yeteneğinizin, bu zekânızın üstüne başka şeyler de koymanız gerekiyor. Emek, çaba, gayret, sabır, çalışkanlık, bunları koymamız gerekiyor.
4 İnsan Tipi
Arkadaşlar… İnsanlar dörde ayrılır: Akıllı çalışkanlar, akıllı tembeller, akılsız çalışkanlar ve akılsız tembeller. Şirketler olarak biliyoruz ki akıllı çalışkanları bulmak çok zor. Genelde iyi okuldan mezun olan insanların, insan kaynakları için en büyük riski akıllı tembel olmaları. Çünkü yanıltıyor. Akıl var, zekâ var, ancak tembellik iş hayatında bir sonuç üretmiyor.
Davranış Notunuz
İlkokulda, ortaokulda verilen karnelerde davranış notlarınızın bulunduğu bir bölüm vardır. Genellikle oraya kimse bakmaz ve herkesin genelde bu türden notları pekiyidir. İş hayatında bunun tersi geçerli. Boğaziçi’nde aldığın felsefe dersinde çok güzel öğrendiğim bir söz vardır: “Gerekli ama yeterli değil.” Teknik konular bizim için gerekli ama yeterli değil. Davranışlar da önemli.
Sosyal Başarı
En iyi üniversitelerden en iyi mühendislerin işe alındığı bir firmada bir süre sonra bazılarının performansının düşük olduğu fark ediliyor. Araştırılınca performansları yüksek olan mühendislerin daha sosyal olduğu ortaya çıkıyor. Bu insanlar sosyal yardımlaşmaya daha açık, yardım ediyorlar, yardım alıyorlar, bilgiyi paylaşıyorlar; yani davranış, duygusal zeka becerileri, ilişki, empati, kendini yönetmek, kendi duygularını yönetmek, bunlar da çok önemli.
Aranan Özellikler
Biz işe alımda üç şeye bakıyoruz bir kişiyle karşılaştığımız zaman; potansiyel alanları, işimizle örtüşen özellikleri ve bu kişinin geliştirmesi gereken yönlerine bakıyoruz.
Kendinizi Keşfedin
Bir insanın yapacağı en güzel şey güçlü olduğu, potansiyeli olduğu alanı keşfedip onun üzerine bir iş koymak, ona tutkuyla bağlanmak ve her gün o işi daha farklı yapmanın sabrını, emeğini göstermektir. Bu süreç yirmi yıl bile sürse dahi böyle yapmak gerekir. İstisnai başarılar da böyle orta çıkıyor. Bundan sonrası için bizim yapmamız gereken, hızla, yetenekli olduğumuz alanları keşfetmeye dönük olarak bir çaba içinde olmak ve bunun üzerine bir iş koyabilmektir. Şu konuda içiniz rahat olsun.
Başlangıç kariyeri her zaman zikzaklıdır
Başlangıç kariyeri her zaman zikzaklıdır. Denemeler yanılmalar olacaktır. Ancak tecrübelerden istifade ederek insanlarla istişare ederek, konuşarak, şirketlerle hadiseleri doğru tartışarak, kendinizi iyi anlatarak bu zikzakları en aza indirip doğru bir başlangıçla hızlı bir kariyer yapabilirsiniz.
Önemli olan değer üretmektir
İnsan için en güzel şey bir değer üretmek, bir yerden ayrıldığınızda arkanızdan güzel bir şeyler bırakabilmektir. Kendi yeteneklerini fark edip mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebilmek önemli. Çünkü hayatımızın büyük bir kısmı işte geçiyor ve bunu doğru oturtamazsak ciddi sorunlar çıkıyor. Ben en şanslı insanların yerini bulan insanlar olduğuna inanıyorum. Yerini bulunca performans da ortaya çıkıyor.
M. Atilla Kurama (İşletme 1982)
Ülker Yıldız Holding A.Ş. Murahhas Üyesi
Zaman Yönetimi
Eğer bir şey yönetmeye adaysanız, eğer kendinizin bir şey yöneteceğine inanıyorsanız, o zaman en başta kendi kaynaklarınızı yönetmeyi iyi bilmeniz lazım gelir. Bunlardan en önemli kaynak zamandır. Zamanı iyi yönetmek, öğrenmeniz gereken bir derstir. Benim imkânım olsa üniversitelerde bilhassa dördüncü sınıflarda zaman yönetme dersi diye bir ders koyardım. Bu derste insanlara zamanlarını nasıl yönetecekleri konusunda yardımcı olamaya çalışırdım. Bu konuda çok kitaplar vardır ama benim bu konuda gördüğüm en güzel kitaplardan birisi “The Seven Habits of Most Effective People” diye bir kitaptır. Zaman yönetimi konusunda vakit harcarsanız bunun nasıl yapılması gerektiği konusunda çalışırsanız, hayatınızın geri kalanında çok faydasını görürsünüz.
Kararlarınızı sorgulayın
Aslında hayatınız, bir yatırım kararları bütünüdür. Sizin buraya gelmeniz bir yatırım kararıdır. Hayatınızda verdiğiniz bütün yatırım kararlarını sorgulayın ve kararlarınızın öncesini ve sonrasını değerlendirin.
Çıraklık döneminin zorluklarına katlanın
Hangi mesleği yapacak olursanız olun bir çıraklık döneminden geçersiniz. Bu dönemde çok çalışılması gerekiyor. Mesela bankacılıkta uzun bir çıraklık dönemi vardır. Hayatta ne iş yaparsanız yapın bu çıraklık döneminin zorluklarına katlanmak durumundasınız. Bu işi yaparken çok iyi ve çok kötü yöneticileriniz olacak. Hepiniz ister istemez bu yöneticilerle çalışacaksınız. Ben en çok kötü yöneticilerden öğrendim. Şirket hayatı “Corporate Jungle”, Kurumsal Orman’dır. Kurumsal Orman içinde yaşamak istiyorsanız ne yapmak istediğinizi çok iyi bilmeniz gerekir. Karışılacağınız güçlükler hiç önemli değil, bunlar hayatın bir parçası. Eğer siz gerektiği kadar dirayetli olursanız, yapmak istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz.
Bir Boğaziçili’nin hayali
Erden Eruç (BU 1986) diye bir arkadaş, Pasifik Okyanusu’nu motoru ve yelkeni olmayan küçük bir tekneyle, kürek çekerek geçti. Bir toplantıda ona bunu neden yaptığını sormuşlar. Kendisi hayalinin peşinden koştuğunu ve bunu gerçekleştirdiğini söylemiş. Sizin de bir hayaliniz varsa bunu gerçekleştirmek istiyorsanız, gerçekleştirebilirsiniz.
İç muhasebe önemli
Bir değerlendirmeniz, bir iç muhasebeniz olsun. Bu hayal için gerekli hazırlıklarınız var mı? Hiç unutmayın şans dediğiniz şey hazır olan insana güler. Muhakkak bir tarihte bir yerde bu şans sizin elinize geçecek. Bu şans size geldiği zaman eğer hazırlıklı değilseniz bir şey yapamazsınız. Hazırlıklı olmanız ve o zaman geldiğinde riski alabilmeniz lazım.
Başkalarının hatalarından ders almaya çalışın
Yanlış karar vermekten korkmayın, herkes hayatında yanlış karar verecek, yüzde yüz doğru karar verilecek diye bir şey yok. Ama yanlış karar verdiğiniz zaman onun yanlış olduğuna inanıyorsanız, değiştirin, o değişikliği yapmaktan da korkmayın. Başkalarının hatalarından bir şeyler öğrenmeye çalışın, akıllı insanlar bunu yapar; başkalarının hatalarından da ders almaya çalışın.
(…)
Bahattin Aydın Beyin ve Atilla Kurama Beyin ilgiyle takip edilen kariyer odaklı konuşmaları soru-cevap bölümüyle tamamlanmış oldu.
Daha sonra katılımcılar Boğaziçi Konak’ta kendilerini bekleyen 18 şirketin stantlarını ziyaret ederek şirketler hakkında detaylı bilgiler edindi; iş ve staj müracaatında bulundu.
Şirketler stantlarına gelen ziyaretçilerine kendilerini, sektörlerini tanıttı, broşür, cd, hediyelik eşyalar takdim etti… İkili, üçlü görüşmeler yapıldı…
Kariyer Festivali ismi gibi Festival tadında açık büfe ikramla sona erdi. Katılımcı şirketler, öğrenciler, yeni mezunlar fotoğraf karelerinde de bir araya geldi…
Bahadır Sezegen