TAV Holding CEO’su Sani Şener Divan Sohbetinde Bizlerleydi
Geleneksel 18. Divan Sohbeti, İstanbul Ticaret Odası Cemile Sultan Korusu – Koru Restaurant’ta yapıldı.
Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve vakfımız mensubu yaklaşık 100 kişinin katılımıyla gerçekleşen sabah kahvaltısı sonrasında TAV Holding CEO’su Sani Şener konuşmasını yapmak üzere kürsüde yerini aldı.
23 farklı ülkeden 25 bin çalışana sahip TAV Holding’in Dünyanın çeşitli yerlerinde 12 havalimanına imzasını attığını belirten Şener, bu yola taşeron inşaat şirketi olarak çıktıklarını ancak Atatürk Hava Limanı Terminal İnşaatı ihalesiyle şirketlerinin kaderinin değiştiğini anlattı. “Yap, İşlet, Devret” yöntemini bu ihale için çalışırken öğrendiklerini belirten Sani Şener, Farklı bir teklif geliştirerek hem bu ihaleyi aldıklarını hem de bir yeniliğe imza attıklarını ifade etti.
Sani Şener sözlerine şöyle devam etti:
“100 yıl önce bir bankaya gidip ‘Havalimanı yapacağız’ diye kredi talep etseydiniz yüzünüze şaşkınlıkla bakarlardı. Bundan 30 yıl önce cep telefonu için kredi talep etseydiniz bankacılar yine tuhaf tuhaf bakardı yüzünüze. Olayın aslı budur; bugün bankaya gidip hangi iş için kredi alamazsak, işte o iş gelecek 10 yılın işi olacaktır.”
Sani Şener yöneticilikteki başarısının arkasındaki etkenler hakkında da bazı ipuçları içeren konuşmasında şunlara değindi:
“Yönetici takımını üçe ayırıyorum. Birincisi A takımı; iş görüşmelerini onlar yapar. İş geliştirme alanıyla ilgilenirler. İyi giyinmeyi, popüler yerleri bilirler. İyi yemeği severler, sosyaldirler. İkincisi ise Altın Yakalılar; çok iyi eğitim almışlardır. Teorisyendirler, raporlamada çalışırlar. Ancak insan ilişkileri çok kuvvetli değildir. Üçüncü ve son grup Kızılderililer; Libya’ya giderler, Fizan’da iş var dersin, oraya da giderler. Her işin ucundan tutarlar. Ben yöneticilerimi karakterlerine göre ayırıyorum. Hepsinin rütbeleri ve hakları aynı, aynı parayı alıyorlar. Bana gelince, bu insanları yönetebilmek için üçü de olmak gerekiyor.”
Konuşmasının sonunda sorulara da cevap veren Sani Şener bir soru üzerine, küresel düşünüp küresel iş yapmanın önemine değinerek şöyle dedi: ” Biz bugün Hindistan’dan aldığımız bir madeni, Çin’de işletip, İstanbul’daki havaalanına döşüyoruz. Dünyanın bir çok yerinde ofisimiz var.”
Sani Şener konuşmasının sonunda çok çalışmanın önemine vurgu yaparak şu sözlerle konuşmasına son verdi:
“Batılı bir iş adamı vaktini golf oynamaya ayırabilir. Onun dedeleri ona bu imkanı sağlamış olabilirler. Bizim dedelerimiz bize bu vatanı bırakabilmek için hayatlarını feda ettilerse bizim golf oynamaya ayıracak vaktimiz henüz yok demektir. Çok çalışmaktan başka şansımız yok”