BM Temsilcisi Margaret Koli’yi Boğaziçi Konak’ta Misafir Ettik

Boğaziçi Üniversitesi BuFikir topluluğunun düzenlediği ve Birleşmiş Milletler temsilcisi (UN-Habitat Youth Advisor)  Margaret Koli’nin misafir edildiği söyleşi 18 Mayıs Çarşamba günü Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nın bünyesinde Boğaziçi Konak’ta gerçekleşti. Etkinliğe Boğaziçili öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

mk3

BYV Kurucular Kurulu Üyesi Sadık Yener’in (İşletme’ 80) moderatörlüğünde yapılan söyleşinin başında Koli kısaca Birleşmiş Milletler’in tarihçesinden ve İstanbul’da yapılacak olan Dünya İnsani Zirvesi’nin detaylarından bahsetti. Koli, İstanbul’un böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için şanslı olduğunu ve etkinliğin ilk defa böylesine yüksek bir genç katılımla gerçekleştirileceğini vurguladı.

Margaret Koli “Human Needs Projects” kapsamında sosyal bir girişim olan Kibera merkezli “Kibera Town Center” adlı projenin öncülerinden… Bizi Kibera’nın coğrafik ve sosyal ve kültürel yapısıyla ilgili bilgilendirdikten sonra projeyi detaylarıyla anlattı. Bunun yanı sıra, insani projelerin vizyonu, amaçladıkları ve kendi deneyimlerinden derlediklerine dikkat çekti.

Koli, kendi projesini insanlara balık vermektense onlara nasıl balık tutulacağını öğretmek olarak özetliyor. Kibera Town Center girişimcilerin ve idealistlerin evi ve ayrıca birçok uluslararasınca tanınan ünlü tarafından destekleniyor. Proje kapsamında, kaynak yetersizliği, yaratıcılık, gecekondularda yaşayan insanların hayatlarının nasıl desteklenebileceği, bölge yerlilerinin nasıl sahip oldukları tüm kapasitelerinden faydalanabileceği ve yetersiz servislerle baş edebileceği gibi temel sorulara cevaplar aranıyor.  Bu sırada, ‘ülkemizde yaşayan mültecilerin banyo ihtiyacını nasıl karşıladıklarını hiç kendimize sorduk mu?’ diye bir soru yönelterek bizleri iç muhasebeye çağırıyor. Kibera Town Center ile iş dünyasının prensiplerinden faydalanarak, hayat kalitesini yükseltmek için çaba sarf eden insanları hedefleyerek, potansiyel ve yüksek verimli servisler sunarak ve çeşitli hayat kalitesini arttırmayı hedefleyen araçlarla bu sorulara cevaplar üretmeye çalışıyorlar. Koli bu bağlamda, temiz suyun önemine çok dikkat çekiyor. Bugün, Kibera Town Center’ ın çalışmaları sayesinde temiz suya erişim büyük ölçüde sağlanmış durumda…Bu su yoluyla yayılan hastalıkların da ve dolayısıyla ölümlerin de azalması demek…Margaret Koli başka çarpıcı bir örnek olarak da belki hepimizin hayatında olduğu için yararının farkında dahi olamadığımız çamaşır makinesini örnek veriyor. Çamaşır makinesi desteği sonucunda zor ve uzun çalışma saatlerinin azalmasıyla insanların aileleriyle geçirdikleri vakit artmış ve iş kurmak için yeni bir fırsat doğmuş olmaktadır.

mk1

Çeşitli iletişim teknolojilerinin ve özellikle internet kullanımının artmasıyla, bir iletişim çağına sürüklendik. Projede bu bağlamda bölgedeki insanların yeni çağın ihtiyaçlarına ve gerekliliklerine ayak uydurabilmesi için onları global dünyaya bağlayacak Cyber Cafe’yi kurmuşlar. Koli verdikleri Dijital Beceri Eğitimi’nin işsizlik oranını düşürdüğünü, genç insanlara Cloud ve Forex gibi tabanlarda iş arama imkânı sunduğunu vurguladı. Verilen çeşitli eğitimler ve mikrokrediler birçok insanın iş kurmasına yardımcı olmuş. Dahası, bölge insanları ve potansiyel işverenler arasında iletişim sağlanmış. Toplumun bir parçası gibi hareket etmeleri, sosyal ve sivil bir girişim olması, adım başı sunulan yüksek kalite servislerin onları farklı kılan özelliklerden bazıları olduğunu belirtiyor.

Koli önceki deneyimlerinden yola çıkarak, topluluk ile uyum içinde hareket etmenin ve planlı program yapmanın bu tarz projelerin anahtarları olduğunu vurguladı. Global düşündüklerine ve Kibera Town Center’ın insani projeler için bir model oluşturduğunu belirten Koli, içtenlikle sorularımızı cevapladıktan sonra onlara katılmamız için dilekte bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

mk2

Kendisini ağırlamaktan zevk duyduğumuz Sayın Koli’ye teşekkürlerimizi sunarız.

Haber: Elif İrem Safsoy- PDR’2019

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.