CV Hazırlama ve Mülakat Süreçlerini Uzmanından Dinledik
17 Mart Cuma günü Boğaziçi Konak’ta düzenlenen Mesleki Gelişim Sohbeti’nde Turkcell Global Bilgi İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Zafer Çavdar’ı misafir ettik.
Öğrencilerimize staj arama veya iş bulma gibi süreçlerde yardımcı olmak amacıyla düzenlediğimiz etkinliğimiz, konuğumuzun kendini tanıtması ve öğrencilerimizin merak ettiği konulara dair bilgilendirmeler yapmasıyla başladı.
Zafer Çavdar staj arama veya iş bulma süreçlerini aşağıda adımlarla tanımladı;
1) Karar ver
2) CV’ni hazırla
3) Mülakata hazırlan
4) Mülakattasın
İlk adım olan ‘Karar ver’ aşamasına kişinin kendini tanıyarak başlaması gerektiğinin altını önemle çizen Çavdar, sonrasında mesleklerin incelenmesi, öğrenmeyi öğrenme ve iş aramayı iş edinme gibi kavramların önemi üzerinde durdu. Kişinin başta kendini tanıdıktan sonra meslekleri de incelemesiyle sürece daha doğru başlamış olacağı belirtilen sohbette, ğğrenmeyi öğrenmenin ise sadece işe girerken değil işe girdikten sonra da kişiye çok şey katacağı vurgulandı. Bunların yanında, işe girmek isteyen kişinin gerçekten bunu istemesi gerektiği ve iş arama sürecinde de işe gider gibi hareket edilmesi ve mesai harcanması gerektiği belirtildi.
İlk adımı tamamladıktan sonra ikinci adım olarak CV hazırlama kısmına geçen Çavdar, katılımcılara CV’nin nasıl hazırlanması gerektiği ve CV hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Dikkat edilmesi gereken noktaların başında açık ve net olmak, vesikalık fotoğraf kullanmak, yazım kurallarına dikkat etmek gibi noktalara dikkat çeken Çavdar, özellikle yeni mezunlar için CV’lerin iki sayfadan uzun olmaması gerektiğini bir veya bir buçuk sayfanın yeterli olacağını belirtti.
Sonrasında, mülakata gitmeden önce yapılması gereken hazırlıklardan bahseden Çavdar, mülakata giden kişinin mülakat sırasında nasıl bir tutum içinde olması gerektiğine de değindi.
Katılımcılara mülakat ve işe alım süreçleriyle ilgili ufak tüyoların da verildiği etkinlik, keyifli bir mülakat simülasyonuyla sona erdi.
Haber: Serap Budak-Endüstri Mühendisliği’ 17