Divan Sohbeti’nde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne Misafir Olduk

4 Aralık Pazar sabahı düzenlenen Divan Sohbeti’nde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Merkez Kampüsü’ne misafir olduk. Sultan II. Bayezid Vakfiyesi’ne ait arazi üzerine kurulmuş olan kampüs tarih ve doğayı bir arada sunan nadir mekânlardan biri olarak hizmet vermektedir.

1

Saat 10.00’da kahvaltı ikramıyla başlayan program, 11.00’da Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut’un “Bir Vakıf Üniversitesi Modeli Olarak İstanbul Zaim Üniversitesi” başlıklı sunumuyla devam etti. Değerli Rektör, mensuplarımızı Mehmet Âkif’in hem öğrencilik hem de hocalık yaptığı tarihi binada, geçmişin Halkalı Ziraat Mekteb-i Ali’sinin, büyük şair ve arkadaşlarının yemekhane salonu olan ve şu an Sabahattin Zaim Üniversitesi Mehmet Âkif Ersoy Fuaye Salonu olarak kullanılmakta olan salonda ağırladı.

Mehmet Âkif Ersoy Fuaye Salonu’na geçtiğimizde ilk olarak sözü Mütevelli Heyeti Başkanımız Bahattin Aydın Bey aldı. “Toplumun önünde olup zor zamanlarda doğruları söyleyebilecek özgün bireyler yetiştirmek için üniversitelerin önemi çok büyük.” diyen Aydın üniversitelerin toplumdaki yerine dikkat çeken kısa bir girizgâh yaptı.

d2

Aydın’ın ardından sözü alan Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut henüz beş yıllık bir mazisi olsa da pek çok kazanıma imza atan üniversitenin ismindeki “Zaim” kelimesinin manası gereğince önder, lider yetiştirme çabası içinde olduğunu ifade etti. “Osmanlı’nın uzun yıllar hüküm sürmesinin sırrı nedir?” sorusuna Hocaların Hocası Merhum Halil İnalcık’ın vermiş olduğu “İlme ve âlimlere olan hürmetidir.” cevabından hareketle konuşmasında ilim ve ilim ehline verilmesi gereken öneme dikkat çeken Bulut: “İlmi, irfanı, hikmeti en önemli değer olarak benimsemiş, ecdadına layık bir nesle ihtiyacımız var. Bizim bu nesli inşa edecek üniversitelere ihtiyacımız var.” dedi. Entelijansiyamızın içinde dönüştürme ideali olan, inisiyatif alabilen çok az insan bulunduğunu belirten Mehmet Bulut, bunu artırmak için Sabahattin Zaim Üniversitesi’ndeki eğitim sistemi, öğretim üyelerinin kalitesi ve program içeriklerini en iyi düzeye ulaştırma çabası içinde olduklarını ve pek çok alanda açmış oldukları yüksek lisans ve doktora programlarıyla da beyin gücü yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

d3

Öğrenciye iyi bir formasyon vermenin, iyi bir araştırma ortamı hazırlamanın önemine de değinen Bulut, Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin eser sayısı ve elektronik veri tabanı sürekli artırılan, araştırma odaklı geliştirilen kütüphanesinden bahsetti. Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Uygulama ve Araştırma Merkezleri de yer almaktadır. Bunlardan özellikle Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi öne çıkmaktadır. Merkezin amacı İslam ekonomisi ve faizsiz bankacılık konularında araştırmalar yapmak, ekonomik ve sosyal gelişmeleri, yapısal sorun ve imkânları bilimsel olarak incelemek ve yeni yaklaşımlar geliştirmektir. Rektör Bulut önem verdikleri bu merkezi dikkatlerimize sundu. Üniversitede ayrıca İpekyolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Yerel ve Bölgesel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Gıda ve Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi gibi merkezler de bulunmaktadır.

Prof. Dr. Mehmet Bulut gerek başında bulunduğu Sabahattin Zaim Üniversitesi özelinde gerekse “nasıl bir üniversite olmalı?” sorusuna cevap niteliğinde vizyon içeren konuşmasının sonunda vakfımız mensubu ve aynı zamanda İZÜ öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ebubekir Ceylan’ın moderatörlüğünde sorularımızı da cevapladı.

Kahvaltı ve keyifli sohbetle başlayan program İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin kampüsünün gezilmesiyle son buldu.

Bizi büyük bir misafirperverlikle ağırlayan Sayın Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut’a şükranlarımızı sunuyor, tarih ve doğa ile iç içe bir ortamda, iyi bir formasyona haiz, ilim ve irfan sahibi, asil geçmişten aydınlık geleceğe yürüyen bireyler yetiştirme hedefindeki Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne bu yolda başarılar diliyoruz.

 

 

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.