Ekonomi Sohbeti’nde Avrupa’da Borç Sürdürülebilirliği ve Büyüme Konuşuldu.
Vakfımızın en istikrarlı etkinliklerinden olan; öğrenci, akademisyen ve iş dünyasını bir araya getiren Ekonomi Sohbeti’ nin, 2013’teki ilk organizasyonunda, Ekobank Başekomomisti Ömer Faruk Baykal moderatörlüğünde “Avrupa’da Borç Sürdürebilirliği ve Büyüme” başlığı altında bir sohbet gerçekleştirdik.
22 Mart Cuma günü yapılan oturumda, Ömer Faruk Baykal’ ın da konuşmasının başında belirttiği gibi Ekonomi Sohbetlerimiz’de her yıl bir kere Avrupa’ da ki borç sorunsalı üzerine konuşuyoruz. Bu sefer konuya Hocamız, makro iktisadi bir modelle bakarak, sürdürebilirlik ve büyüme kavramlarını inceleyerek farklı bir yaklaşım getirdi.
Krizin real olarak bittiğini anlamak için ekonomilerde iki önemli göstergesi vardır. Birincisi sanayi üretimi, ikincisi de istihdam. Bunlar ekonominin gerçek değerleridir. Ömer Faruk Hocamız’ın deyimiyle “İstihdam ve sanayi yalan söylemez”. Bir tek Almanya diğerlerine göre nispeten krizden çıkış emareleri gösteriyor. Ama diğer ülkeler, Fransa’ da dahil olmak üzere daha “Biz krizden çıkamadık, bu gidişle de çıkamayacağız” diyorlar.
Avrupa’ da sorunlu ülkelerin dışında, Avrupa’ nın iktisadi anlamda zirvesinde yer alan Almaya’ nın bile ekonomisinin istenen düzeylerde büyüyememesi Avrupa Ekonomisi’ni işin içinden çıkılmaz bir noktaya getirdi. Buna en güzel örnek, Hocamız’ın da belirttiği gibi; Almanya’ daki sanayi üretiminin 2005 yılının bile altında seyrediyor oluşu… Bu da krizden çıktığı söylenen Avrupa’ nın aslında tam da krizin merkezinde olduğunu gösteriyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ömer Faruk Baykal, model üzerinden yaklaştı borç sürdürebilirliğine… Modeldeki borç sürdürebilirliği göstergeleri: faiz oranı, büyüme rakamı, toplanan vergiler ve hükümet harcamaları. Eğer bir ekonomide real büyüme yüzdesi real faizden büyükse; ve toplanan vergiler hükümet harcamalarından büyükse o ülke borç sürdürebilirliğine sahiptir. Türkiye’ nin kriz dönemi hariç son 10 yıldır bu rakamları hep istenen düzeylerdedir. Fakat Avrupa’ nın bütününe baktığımızda bu rakamlar istenen düzeylerde değildir ve devlet borçlarının artık ödenemeyeceği anlaşılmıştır. Artık Avrupa’ nın bir karar vermesi lazım… Ya küçültülmüş bir yapı ile Eurozone’ a devam edecek, sorunlu ülkeler uzun da sürse de bu krizi atlatacak. Ya da gün ve gün daha kötüye giderek iflası bekleyecek. Hep beraber göreceğiz.
Hazırlayan: Kaan Balkış