Medeniyet Tarihi Okumaları’nın İlk Oturumu Yapıldı
Boğaziçi Yöneticiler Vakfı olarak daha önce Arnold Toynbee’nin A Study of History kitabını okuduğumuz “Medeniyet Tarihi Okumaları”na, Oswald Spengler’in The Decline of the West (Batı’nın Çöküşü) kitabını okuyarak devam ediyoruz.
18 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen ilk oturumda çalışmalarına başlayan okuma grubunun amaç ve işleyişine dair bilgiler verildi ve katılımcılarla tanışıldı.
Ahmet Fevzi Çalışkan ve Zekeriya Hayır’ın koordinasyonunda ve Fatih Bayram’ın moderatörlüğünde yürütülecek olan Medeniyet Tarihi Okumaları’nda, koordinatör Ahmet Fevzi Çalışkan, ilk sözü alarak toplantının amacına değindi. Medeniyetlerin de insanlar gibi birer organizma olduğunu, Sünnetullah’a binaen güçlenip zayıfladığını söyleyen Ahmet Bey, insanlığın yaptığı hataları görmek, anlamak ve bu eylemleri mutlaklaştırmadan yeni bir aksiyon oluşturmanın zorunlu olduğuna vurgu yaptı. Ahmet Bey, bu amaçla başlatılan okuma grubunda, “insanlığa zamanın bu döneminde nasıl bir katkı sunulabiliriz”in cevabının aranacağını belirtti.
Bu girişin ardından sözü alan moderatör Fatih Bayram, okunacak olan eser ve yazarından bahsetti. 1910-1920 yılları arasında Avrupa’da yazılan en önemli eser olan The Decline of the West (Batı’nın Çöküşü)’nde yazar Oswald Spengler, medeniyetleri ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olarak dörde ayırmaktadır. Çok yönlü bir kişi olan Spengler, İbn-i Haldun’dan da bir hayli etkilenmiştir. Nietzsche, Wagner ve Schopenhauer gibi düşünürlerin yeni bir yorumu olarak değerlendirilebilecek olan Spengler’den Cemil Meriç de Umrandan Uygarlığa isimli eserinde çokça bahsetmiştir.
Spengler’in felsefe, matematik, müzik, sanat ve tarih düşüncesinin ele alınacağı programlarda öğrencilerin aktif katkı yapması hedeflenmektedir. Oturumlar, bir öğrencinin sunumuyla başlayacak ve daha sonra ilgili kısım hep birlikte tartışılacaktır.
Her ayın üçüncü Cumartesi günü, 07.30’daki kahvaltının ardından saat 08.00’de başlayacak olan Medeniyet Tarihi Okumaları’nın ikinci oturumu 15 Haziran’da yapılacak.