Mesleki Gelişim Sohbeti’nde “Sahada Genç (Psikolog) Olmak” Konuşuldu
2 Mayıs Perşembe günü, Kim Psikoloji Genel Müdürü Psikolog Mehmet Ali Erkuş ve Kim Psikoloji Eğitim Müdürü Psikolog Arınç Sönmez ile gerçekleştirilen Mesleki gelişim Sohbeti’nde sahada genç (psikolog) olmak üzerine konuşuldu.
Sohbetimizin ilk kısmında Mehmet Ali Erkuş ve Arınç Sönmez ile Kim Psikoloji’nin bir eğitim videosu izlendi. Katılımcılarımızın yaptığı yorumlarla organizasyonel psikoloji alanına değinildi.
Psikologlarımız Erkuş ve Sönmez, akademide öğrenilen teorilerin sahasallaştırılması gerektiğini vurguladılar. İdeal benlik ve gerçek benlik kavramlarına değinen konuşmacılarımız, globalleşen dünyada egoizmin ve sahte kişiliklerin çoğaldığından; kendilerinin bu durumun üstesinden gelebilmek için eğitimlerinde öz şefkat aktivitesi gibi çeşitli aktiviteleri kullandıklarından bahsettiler ve birbirimizin insan tarafına dokunduğumuz ve birbirimizle paylaşabildiğimiz müddetçe var olabileceğimiz gerçeğini vurguladılar.
Programımızın ikinci kısmındaysa “ Geleceğinizi veya kariyerinizi düşündüğünüz zaman sizi kaygılandıran şeyler var mı?” sorusu üzerine konuşuldu. Katılımcılarımızdan gelen “iş tatmini” “yeterli olabilecek miyim?” “acaba üniversitede öğrendiklerim sahada yeterli olacak mı?” cevapları üzerine tartışıldı.
Psikolog Erkuş ve Sönmez, en temelde kişinin kendisine bir misyon cümlesi/hayat amacı belirlemesi gerektiğini vurguladılar. Kişinin kendi yaşamına, değerlerine, istek ve arzularına bakarak kendi misyonunu belirlemesinin gerekliliğinden bahsettiler. Bu misyon doğrultusunda yapılacak işlere küçük küçük başlayıp, yavaş yavaş ilerlenmesini tavsiye ettiler. Teoride öğrenilen bilgilerin, sahada misyonumuz doğrultusunda kullanılabilmesi için, bu bilgilerin çok iyi anlaşılıp özümsenmesi gerektiğine dikkat çektiler. Bunun yanı sıra “ Okuyarak yüzmeyi öğrenemezsin, ayağını suya sok ve deneyimle.” diyerek sahada tecrübe kazanmanın önemini de vurguladılar.
Haber: Saadet Taşyürek- Psikoloji’ 22