Muhyiddin Şekûr’la Hasbihal Ettik
10 Mart Pazar günü Etiler Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde değerli mutasavvıf Muhyiddin Şekûr ile gerçekleştirdiğimiz kahvaltılı söyleyişimizde İslam, insan, psikoloji ve Kur’an üzerine çok kıymetli yorum ve mülahazalar dinledik.
Öğrenci ve mezunlarımızın yoğun katılımıyla gerçekleşen programımızın başlangıcında, hep birlikte yapılan kahvaltı ziyafetini takiben, Muhterem Hocamız’la vakfımız Kariyer ve İnsan Kaynakları Merkezi Başkanı Dr. Hatice Karahan’ın moderatörlüğünde İngilizce olarak hasbihalimizi gerçekleştirdik.
Amerika’da doğan, orada İslâm’la tanışan, çeşitli Amerikan ve Avrupa üniversitelerinde psikolojik danışmanlık dersleri veren ve şu anda misafir öğretim üyesi olarak Türkiye’de bulunan Muhyiddin Şekûr, değerli sohbetine Kur’an’ın insanlar için indirilmiş bir rehber olduğunu ifade ederek başladı. İnsanın kendini keşif mücadelesinin ve yaratılış gerçeğine olan ilgi ve merakının insanı insan yapan önemli hususlar olduğunu dile getirdi.
Konuşması süresince, mutasavvıf kimliğine tâbi bir hareketle alçak sesle ve ağır ağır konuşan Hocamız; Hz Allah, Resulullah ve insan arasındaki etkileşimi birçok yerde vurguladı.
Modern zamanlarda yaşayan insanların farkındalık problemi yaşadığını belirterek, insanın kendini ve neler yapabileceğini keşfedebilmesi için psikolojiyle ilgilenmesi gerektiğini söyledi. “Hikmet ve ilim müminin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alır.” hadis-i şerifiyle konuşmasına devam eden Değerli Hocamız, Kur’an’ın insan için neyin iyi olduğunu gösteren kriterler içerdiğini ve ilime verilen ehemmiyeti hatırlatarak, insanın Kur’an’la olan etkileşimini canlı tutması yönünde tavsiyelerde bulundu.
Kıymetli Hocamız insanoğlunun yapabileceklerine dair umutlu olduğunu söyleyerek, tek yapmamız gerekenin kendimizi sorgulamamız ve ilgi alanlarımızı belirlememiz olduğunu vurguladı.
Muhyiddin Şekûr Hocamız daha sonra dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. Gelen sorular ağırlıklı olarak Sufi psikolojisi ve fikirlerinin hayata uygulanabilirliği, günlük hayatta karşılaşılan güçlüklere karşı nasıl bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği ve kişilerin kendilerini keşiflerinin ne şekilde mümkün olabileceğine dairdi. Hocamız kıymetli cevaplarında sürekli olarak insanın kendi sesine ve kalbine kulak vermesi gerektiğini hatırlattı. Yakarışlarını Hz. Allah’a ulaştıran insanın, sonrasında beklemesi gerektiğini söyledi.İnsanın kendini keşfinde asıl önemli ve gerekli olanınsa ilgi, istek ve ruh olduğunun altını çizdi.
Soru-cevap bölümünü takiben, vakfımızın Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu, Değerli Hocamız’a ebru atölyemizde öğrenci kardeşlerimiz tarafından yapılmış bir ebru tablosunu takdim etti.
Hediye takdiminin ardından programa katılanlar, Sayın Şekûr’e kitaplarını imzalatma ve program süresinin dolması sebebiyle soramadıkları sorularını yöneltme fırsatı buldular.
Haber: Esra Matur (İnşaat Mühendisliği’13)