Öğrenim Döneminin Son Psikoloji Okumasında “Gelecek Kaygısı” Ele Alındı
Psikolog Zehra Ağır (Psikoloji ‘09) moderatörlüğünde gerçekleşen Psikoloji Okumaları’nın 2018-2019 dönemindeki son oturumunda üniversite biterken oluşan gelecek kaygısı ve stresle baş etme yöntemleri ele alındı.
Oturuma gelecek kaygısıyla baş etmenin en etkili yollarından birinin onu somutlaştırmak olduğuna değinerek başlayan Ağır, tıpkı öfke kontrolü oturumunda uyguladığımız gibi katılımcılardan gelecek kaygılarını somutlaştırmasını istedi. Daha sonra zamanın bizim için ne ifade ettiğini belirlemenin kaygıyı anlamak için önemli olduğuna işaret eden Ağır zamanı bozuk paraya benzetti.
Her duyguda olduğu gibi kaygının da yaşanması gereken bir duygu olduğunu, hatta insanla hayvanı ayıran en önemli duygulardan biri olduğunu ifade eden Ağır, kaygının dengesini kurup, nasıl kullanacağımızı öğrenirsek bunun bizim için itici bir güç olacağını söyledi. İnsanların, ruhlar aleminden anne karnına düşüş, anne karnından dünyaya geliş gibi süreçlerden başlayarak geçiş evrelerinde kaygı yaşamasının olağan bir durum olduğu anlatan Ağır, son sınıf kaygısının da bu geçiş kaygılarından biri olduğunu ifade etti.
Kariyer ve meslek seçimi konusunun kişinin kendisiyle alakalı olduğunu, kendimizi iyi hissettiğimiz işi yapmamız gerektiğine işaret eden Ağır, katılımcılara bu yolu daha iyi ve verimli geçirmeleri için önerilerde bulundu. İlk olarak yapılacak işlerin kişinin kendi değerlerini gözeterek yapılması gerektiğine dikkat çeken Ağır, ileriye yönelik 5 -10 yıllık planlar yapmanın bir yol gösterici, itici bir güç olduğunu ifade etti. Bu planları yaparken oldukça net olunmasını tavsiye eden Psikolog Zehra Ağır, dış etkenlerin planlara dahil edilmemesi gerektiğini söyledi. Yeni bir dil öğrenmek, bir sanat ya da spor dalıyla ilgilenmek ve sosyal sorumluluk projelerine katılmanın insanları hayatın içinde tutacak herkesin yapması gereken şeyler olduğundan bahsetti.
İşimizi yaparken mutlu olmamızın öneminin ve hayallerimizin peşinden koşmaktan korkmamamız gerektiğinin altını çizen Ağır, katılımcıların sorularını cevaplayarak konuşmayı noktaladı.
Haber: Eyşan Arıgün – Psikoloji’23