Psikoloji Okumaları’nda Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadeleyi Ele Aldık
Psikoloji Okumaları’nın yeni döneminin ilk dersini Psikolog Zehra Ağır ile Boğaziçi Konak’ta gerçekleştirdik. İlk dersin konusu ‘’Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadele’’ idi.
Türkiye’de her yıl terörde kaybettiğimizden daha fazla sayıda insanı madde bağımlılığından kaybediyoruz. Ölümler en fazla büyük şehirlerde yaşanıyor. Hal böyleyken biz veya çevremiz büyük risk altındayız.
Oturumun başlangıcında, madde bağımlılığının artmasına neden olan faktörler üzerinde durduk. Hepimizin haberlerden aşina olduğu üzere bonzai ve diğer sentetik uyarıcılar bu sayının artmasında en büyük etken….Bu ve bunun gibi maddelerin internetten satışının artması ise özellikle çocuklar ve gençlerin maddeye ulaşımını çok kolaylaştırıyor.
Programın ilerleyen bölümlerinde ise, çocuklar ve gençlerin maddeye başlama nedenleri üzerinde durduk. Maddeye başlamada en büyük etken ‘’Merak’’. Diğer faktörler ise arkadaş çevresi, başkaldırma ve okul başarısızlığıdır. Psikolog Zehra Ağır, bağımlılıkla mücadelede bu etkenlerin yok edilmesi gerektiğini özellikle vurguladı. Çünkü maddeye olan talebi azaltırsak, arz da kendiliğinden azalacaktır. Ağır, madde kullanımını azaltmak için ise çocuklara, maddenin karşısında bir değer oluşturma gerekliliğine işaret etti. Bu değerleri dini değerlerimiz, spor veya sanat faaliyetleri ve sorumluluk vermek olabileceğini belirten Ağır, bunların bağımlılığa olan eğilimi azalttığının dünyada da birçok kez deneyimlendiğini söyledi. Bu sebepten çalışmalarımızın bu yönde olması gerektiğinin altını çizdi.
Haber: Zehra Betül Meriç PDR’ 20