Psikoloji Okumaları’nda Öfke ve Öfke Kontrolünü Ele Aldık
Psikoloji Okumaları’nın bu dönemki 2’nci oturumunu Psikolog Zehra Ağır moderatörlüğünde 29 Kasım Perşembe günü Öfke, Öfke Kontrolü ve ve Öfke Kontrolünde Kullanılan Teknikler üzerine gerçekleştirdik.
Boğaziçi Konak’ın ev sahipliği yaptığı programda Zehra Ağır öfkemizi tanıma ve öfkemiz ile başa çıkma yollarını bizlere anlattı.
Oturuma öfkenin insanlar üzerindeki negatif anlamını vurgulayarak başlayan Zehra Ağır, öfkenin de diğer duygular gibi gerekli ve işlevsel bir duygu olduğunu vurguladı. Kişinin duygularını doğru kullanabilmesi ve benliğini keşfedebilmesi için bu duygunun kabulünün önemli olduğunu vurguladı. Ardından öfkemizi somutlaştırma etkinliği yaptık. Balondan çaya, oyun hamurundan cam kâseye, hız arabasından kombiye kadar çeşitli öfkelerin sembolleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Her nesnenin farklı seviyelerdeki öfkeleri belirttiğini söyleyen Zehra Ağır, öfkemizi tanımakla onunla en iyi başa çıkma yollarını keşfedeceğimizi de belirtti. Kriz durumlarında insanların verdikleri tepkilere göre farklı öfke türlerini sergilediklerini öğrendik. İstifçilik, pasif agresyon, tepkisizlik gibi öfke durumlarını da öğrendikten sonra öfkemiz ile nasıl baş edebiliriz sorusunun cevabını arayışa çıktık.
Kendimize zaman vermemizin, ben dili ile konuşmamızın, kelime kalıpları oluşturmamızın önemi ve mizah yeteneği, telkinler, sayı sayma gibi yöntemlerin etkileri üzerine konuştuk. Öfkenin insanı tehlikelere açık hale getirdiğini ve öfkemizin içinde kaybolmamızın tehlikelerini de ele alarak oturumumuzu sona erdirdik.
Haber: Melek Yıldırım-PDR 20′