Psikoloji Okumalarının Yeni Dönemi “Beden Dili ve Beden Dilini Okuma” Konusuyla Başladı

Yeni dönemdeki ilk psikoloji okumaları oturumu 25 Ekim Perşembe günü Boğaziçi konakta gerçekleşti. Programda Zehra Ağır(Psikoloji 09’) moderatörlüğünde “Beden Dili ve Beden Dilini Okuma” konusu üzerine konuştuk.

ps1

Oturumumuza ilk önce beden dilinin tanımıyla başladık ve fiziksel davranışlarımızın yanı sıra göz bebekleri ve ses tonu gibi etmenlerin de beden diline dâhil olduğunu öğrendik.  Zehra Ağır, biriyle tanıştığımızda kişi hakkındaki izlenimimizin %70’inin ilk üç dakikada oluştuğunu ve geriye kalan %30’unun ise beden diliyle oluştuğunu ifade etti.  İlk izlenimin değişme ihtimali olsa da genelde doğru olduğunu da belirtti.

ps2

Ellerimizin insanın kendini ilk ve en bariz şekilde ele verdiği kısımlar olduğunu öğrendik. Zehra Ağır hangi duruşun ne anlamlara geldiğiyle alakalı birçok bilgi ve örnek verdi. Açık pozisyonda olmalarının pozitif bir durum olduğunu, boynu kaşımanın veya buruna dokunmanın kişinin yüksek ihtimal yalan söylediğini gösterdiğini, ellerle konuşurken ağzı kapamanın ise konuşanın bir şeyi gizlediğine işaret edebileceğini öğrendik. Ayrıca ses tonunun beden dilinin neredeyse %50 sini oluşturduğunu konuştuk. Örneğin kısık sesle konuşma duruma göre kibir veya sosyal anksiyete göstergesi olabiliyor. Göz bebeklerinin küçülmesi ise yine yalan veya utangaçlık belirtileri arasındadır.

ps3

Oturumumuzu sonlandırmadan önce birkaç video izleyerek öğrendiklerimizi pekiştirmiş olduk. Son olarak ise küçük bir etkinlik yaptık ve öğrendiklerimizi kullanarak arkadaşlarımızın kurduğu cümlelerin doğru olup olmadığını tahmin etmeye çalıştık.

Haber: Zeynep Öncül/ İngilizce Öğretmenliği 21’

Platformunuzu seçin ve paylaşın.