Sosyolojik Analiz Oturumları’nda Clifford Geertz’in İki Kültürde İslam, Fas ve Endonezya’da Dini Değişim Kitabını İnceledik

28 Şubat Cuma günü Ayşen Baylak (Politika’ 03) yönetiminde  düzenlenen Sosyolojik Analiz Oturumları’nda Clifford Geertz’in İki Kültürde İslam, Fas ve Endonezya’da Dini Değişim kitabını inceledik.

sosyoloji1

Geertz kitabında sembolik ve kültürel antropoloji örneği olarak bizlere Fas ve Endonezya’daki incelemelerini sunuyor. Dini tanımlamaktan öte, dini toplumun içinde bulmaya çalışan Geertz, dini yaşamın, simgesel biçimler ve toplumsal düzenlemelerle nasıl sürdürüldüğünü inceliyor. Biz de toplantımızda kendi yaşamımızdan, toplumumuzdan benzer örneklerle konuyu anlamaya ve sorgulamaya çalıştık. Davranışlarımızı ve dini olarak adlandırdığımız pratikleri aslında neden yapıyoruz ve referanslarımız neler soruları üzerine Fas ve Endonezya gibi birbirinden oldukça farklı iki toplumun dini anlayış ve yaşayış biçimlerinden faydalanarak düşündük.

Clifford Geerrtz kitabında Fas ve Endonezya’da karşılaştığı manevi karmaşanın Batı’dakinin aksine neye inanmak sorusundan çok nasıl inanmak sorusundan kaynaklandığını söylüyor. Geertz’e göre: “Hayat değiştikçe, inanç da değişecek “

Geertz’in yorumlarından ve kitabından faydalanarak biz de din ve kültür ilişkisi üzerine oldukça farklı ve sorgulayıcı bir sohbet gerçekleştirdik. “Din mi kültürü kapsar, yoksa kültür mü dinin toplum tarafından algılanışını şekillendirir?” sorusuna hep birlikte cevaplar aradık.

Her programda sorgulamanın ve verimli zihni egzersizlerin yapıldığı Sosyolojik Analiz Oturumları’na herkesi bekliyoruz.

Haber: Övgü Kafadar-İşletme’ 13

 

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.