Psikoloji Okumaları Şubat Ayı Oturumunda Mobbing ve Fobi Kavramları Konuşuldu

“Güncel Psikolojik Konular” temasını incelemeye devam ettiğimiz Psikoloji Okumaları’nda bahar döneminin ilk etkinliğini 24 Şubat Cuma günü gerçekleştirdik. Zehra Ağır’ın (Psikoloji ‘09) moderatörlüğündeki etkinlikte “mobbing” ve “fobi” konularını ele aldık.

ps1

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “İş Yerlerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Bilgilendirme Rehberi”ni esas alarak mobbingin tanımını ve mağdurun izlemesi gereken adımları konuştuk.

İş hayatındaki her bireyin karşılaşabileceği mobbing kişiyi yıldırma amaçlı yapılan her türlü tacizdir. Başlı başına birer suç olan fiziksel taciz ve kutsala hakaretten ayrı olan mobbing iş yerinde gerçekleşir, iş değerine etki eder, sistemli ve amaçlıdır. Mağdurun hem psikolojik hem de fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkiler. Mobbinge maruz kalan çalışanlar psikolojik destek almalı, iş yerlerinin İK birimlerine ya da Alo 170 SGK danışma hattına başvurmalıdır.

Oturumun ikinci kısmında ise fobi konusunu ele aldık.

Fobi koşullamaya bağlı olarak gelişen bir tür kaygı bozukluğudur. Bireylerin olayları algılamasına bağlı olmasıyla kişiseldir, karşı taraftan her ne kadar absürt görünürse görünsün önemlidir ve empati ile yaklaşılmalıdır. Ayrıca yaygın kanının aksine fobilerin üzerine gidilmesi tedavi edici nitelik taşımaz; aksine fobinin yayılmasına neden olabilir.  Fobiler kişinin hayatından bir şeyler alıyorsa muhakkak bir uzmandan destek alınmalıdır.

Haber: Beyza Konuk – Psikoloji ‘19

ps3

Platformunuzu seçin ve paylaşın.