Psikoloji Okumaları’nda Alzheimer’ı Ele Aldık

Psikoloji Okumaları’nın 26 Şubat Cuma günü Boğaziçi Konak’ta gerçekleşen 2’nci programında Psikolog Zehra Ağır (Psikoloji ’09) yönetiminde Alzheimer konusunu ele aldık.

 

Bir önceki programda katılımcılara tavsiye edilen ”SYBIL” filmi ile alakalı yorum ve değerlendirmeyle başlayan programımızda ”Kişilik Bozuklukları” ile ilgili önemli noktalar bir kez daha ele alındı. Özellikle ”Çoklu Kişilik Bozuklukları” konusunda üzerinde odaklanan tartışma karşılıklı soru cevaplarla birlikte devam etti.

Programın devamında ”Alzheimer” konusu işlendi. Alzheimer hastalığının en büyük etkisinin, öğrenme yeteneğinin kaybolması ve hafıza kaybının başlaması olduğunu belirten Ağır, bu hastalıkla ölen bir kişinin tespiti için beyninin incelenmesi gerektiğini belirtti. İlk etkisinin yeni bilgilerin kaydedilememesi olarak bilinen Alzheimer hastalığına yakalanmış bir bireyin, ilk olarak eşya isimlerini unuttuğu ve matematik becerilerini kaybettiği tespit edilmiştir. Kadınların Alzheimer olma riskinin erkeklere göre 2 kat fazla olduğunu belirten Ağır, bunun nedeninin kadınların daha belirgin davranışlar sergilemesi ve menopozla birlikte gelen östrojen azalması olduğunu bizlerle paylaştı.

Alzheimer hastalığının eğitim seviyesi arttıkça daha geç görüldüğünü ifade eden Ağır, bazı durumlarda eğitim seviyesinin yüksek olmasının Alzheimer hastalığının daha geç anlaşılmasına neden olabileceğini söyledi. Hastalığın psikolojik yönüne bakıldığında, Alzheimer hastalığının ilk evrelerinde ciddi psikolojik sorunlarla karşılaşılabilinmektedir. Bu sorunların nedeninin; hastanın, hastalığın ve geçireceği sürecinin onu nasıl etkileyeceğini bilmesi olduğu düşünülmektedir. Alzheimer hastalığının çoğu zaman 7 sene gibi bir dönemde görüldüğü düşünülmektedir. Bu süreç doğumdan sonraki ilk 7 yıla benzetilmektedir.  İlk 7 yılda nasıl çok hızlı bir öğrenme var ise yine aynı şekilde 7 sene içerisinde hastalık çok hızlı bir unutmaya neden olmaktadır. Bu unutmalar, yutkunmayı unutma hatta nefes almayı unutma seviyesine gelerek ölüme neden olabilmektedir.

 

Konu hakkında sorulan sorulara cevap veren Ağır, Alzheimer hastalığının nedeninin bilindiğinin fakat beynin neler yapabileceğinin tam olarak belirlenememesi nedeniyle önüne geçilemediğini bizlerle paylaştı. Programın son kısmında ise bir sonraki programda ele alınacak ”Psikodrama” konusu ile ilgili ”Lars and The Real Girl” filminin izlenmesi ve ” Sahnede Yaratıcılık ” kitabının okunması tavsiye edildi.

Haber: Mehmet Emin Sağan (PDR ’19)

Platformunuzu seçin ve paylaşın.