Psikoloji Okumalarının Yeni Dönemi Başladı
Psikoloji okumalarının 25 Aralık Cuma günü gerçekleşen ilk oturumunda moderatör Zehra Ağır (Psikoloji’09)’dan kişilik bozuklukları konusunu dinledik.
“Hayatta anormal olduğunu düşündüğümüz birçok kişilik özelliğiyle karşılaşırız. Peki bu kişilik özellikleri nasıl kişilik bozukluğuna dönüşür?”
Kişilik bozukluğu tanısı koyulabilmesi için gerekli kuralları sıralayan Zehra Ağır, kişilik bozukluklarında en önemli meselenin hayatın sekteye uğraması olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, hayatın bir alanında net bir bozulma olması gerektiği, kişilik bozukluğu olan bireyin kendisini değil diğer insanları anormal olarak düşündüğü, davranışlarına diğer insanların sebep olduğunu söylediği, ergenlikte ve çocuklukta belirtilerin başlayıp bir ömür boyu devam ettiği ve kalıtımın etkili olduğu konuları üzerinde duruldu.
“Kişilik bozuklukları üçte bir oranında erkeklerde daha fazla görülür.”
Toplumda sanılanın aksine kişilik bozukluklarının -borderline ve histrionik kişilik bozuklukları hariç- daha çok erkeklerde görüldüğü belirtildi. Kadınlarda daha yaygın olduğu görüşünün, kadınların sorunlarını dile getirmeye ve çözüm aramaya yatkın olmaları sebebiyle oluştuğundan bahsedildi. Cinsiyet farklılıklarının yanı sıra, kişilik özelliklerinde toplumdan topluma farklılıklar olabileceği, bu yüzden kültürler arası çalışırken o kültürün alt özelliklerinin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.
Kişilik bozukukları Diagnostic And Statistical Manuel Of Mental Disorders-4’teki tanı kriterlerine uygun olarak üç küme halinde incelendi. A kümesi kişilik bozukluklarından Paranoid kişilik bozukluğunda kuşkuculuk ve güvensizlik, Şizoid kişilik bozukluğunda yüzdeki donukluk ve mimiklerin değişmezliği, Şizotipal kişilik bozuluğunda ise eksantrik ve kendine has olma durumlarının olmazsa olmazlığı üzerinde duruldu.
B kümesi kişilik bozukluklarından Antisosyal kişilik bozukluğunda dürtüsellik ve suça eğilim, Borderline kişilik bozukluğunda ise kimlik ve duygulanımda tutarsızlık vurgusu yapıldı. C kümesi kişilik bozukluklarından Çekingen kişilik bozukluğu, Bağımlı kişilik bozukluğu ve Obsesif Kompulsif kişilik bozukluğu konuları açıklandı. Ayrıca, kişilik bozukluklarının meslek hayatında karşılaşılan vakalarla ve ünlü isimlerle örneklendirmesi yapılarak konulara somutluk kazandırıldı.
Programın devamında, “bir başlık, bir film, bir kitap” şeklinde devam edecek olan sonraki dört oturumda hangi konuların konuşulacağı ve hangi filmlerin izleneceği üzerine katılımcılardan fikir alınarak ortak ilgi alanları belirlendi.
Haber: Büşra Kabak-PDR’ 16