Sömürgecilik Karşıtı Hareketler ve Bağımsızlık Hareketleri Konusunu Ele Aldık

Sosyolojik Analiz Oturumları Ocak programında “Sömürgecilik Karşıtı Hareketler ve Bağımsızlık Hareketleri” konusunu Gillo Pontecorvo’nun 1966 yapımı Battle of Algiers (Cezayir Bağımsızlık Savaşı) filmi üzerinden ele aldık.

ocak2

13 Ocak Salı günü Ayşen Baylak yönetiminde gerçekleşen programda, bir zamanlar Fransa’nın kolonisi olan Cezayir’in özgürlüğüne kavuşmasını konu alan “The Battle of Algeria” filmini izlerken, olayların ve insanlık dışı muamelelerin günümüzle analog kurulacak kadar değişmemiş kalmasına şahit olmanın hüznünü yaşadık.

Filmin ardından yaptığımız beyin fırtınasında, toplumdaki değişimin nasıl da bireyin bilinçlenmesi ile gerçekleştiğine şahit olduk. Hiçbir ideolojisi yokken, siyası bir suçlunun “Çok Yaşa Cezayir!” diyerek giyotine gitmesini seyreden, okuma yazma dahi bilmeyen ve otoriteyle sorunlu bir sokak satıcısının bir devrimin öncülüğünü üstlenmesine şahit olduk ve mikro yapılanmaların makro yapının kaderine tesiri üzerine konuştuk. Bilinçlenmiş bir insanın bilinci doğrultusundaki hareketinin kelebeğin kanat çırpışı gibi küçük bir hareketken toplumun geneline yayılan bir devrim haline gelişinin dinamik süreçleri üzerine konuştuk, bireyin sorumluluk alanı üzerine kafa yorduk.

ocak1

Ahlak ve etik kavramının, evrensel bir tanımı olmadığını ve de iktidarı elinde bulunduran güç unsurunun tanımına mahkûm olduğunu film vesilesiyle bir kez daha gördük. Yani güçlü olanın ahlakı meşru bulunurken, güçsüz olanın ahlakının sorgulanmasına tanık olduk.

Kısacası, film sonrası yapmış olduğumuz beyin fırtınasında dinlemiş olduğumuz farklı fikirler ile ufkumuzu geliştirme ve farklı bakış açıları ile düşünme imkânı bulduk.

Değerlendirme: Yasemin Erva Önal-İngilizce Öğretmenliği’ 16

Platformunuzu seçin ve paylaşın.