Bankacılık ve Finans Kariyer Sohbeti Gerçekleşti
Profesyonel Kariyer Sohbetleri’nde bu ayki konumuz, Bankacılık ve Finans Sektörü oldu.
6 Mart Salı günü düzenlediğimiz Bankacılık & Finans Kariyer Sohbeti, öğrenci ve mezun arkadaşların yoğun ilgisi ve katılımı ile gerçekleşti.
Küresel anlamda ve ülkemizde öğrenciler tarafından giderek daha fazla ilgi görmeye başlayan finans sektörünü alanında uzman olan üç farklı konuşmacı tarafından dinlemek; gerek kariyer imkanları gerek sektörün geleceği hakkında katılımcılara yeterince bilgi sundu.
Moderatörlüğünü Müsiad Genel Sekreteri Hatice Karahan’ın yaptığı programda,Boğaziçi Üniversitesi Politika 1999 mezunu ve Erste Securities İstanbul Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Erkan Kilimci, finans sektörünü kurumsal finans, yatırım ve bankacılık olarak üçe ayırdı. Daha çok uzmanlık alanından bahseden Erkan Bey şirketlere, hangi alanlara hangi dönemlerde yatırım yapılması gerektiğine dair danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtti. Araştırma temelli olan bu alanın ilgilenenlere maddi anlamda iyi imkânlar sunduğunu da ekleyen konuğumuz, bu alanda ilerlemek isteyen arkadaşlara yönetim üzerine yüksek lisans(MBA) ve sektörde uluslar arası geçerliliği olan sertifikaların alınmasının önemli olduğunu belirtti.
Programın 2. Konuşmacısı, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. Esentepe Kurumsal Şube Müdürü ve ODTÜ İktisat mezunu Aziz Battal’dı.
Aziz Bey, öğrencilere idealist ruhun daha yüksek olduğu üniversite yıllarında, kişiliğin oturması ve dünyaya bakış açısından kendilerini iyi donatmaları gerektiğini belirtti.
Bir diğer konuğumuz, Boğaziçi İşletme 1997 mezunu ve Turkish Do&Co Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Tuncay Dinç oldu. Finans sektöründe çalışmayı bir meslekten çok uzmanlık alanı olarak gören konuğumuz, bu uzmanlığa bütün şirketlerin ihtiyacı olduğunu belirtti. Finans departmanlarında çalışan insanların yönetici kademelerine daha kolay geldiğini belirten Tuncay Bey bunun sebebini; az çok şirketin bütün faaliyetleriyle alakalı departmanın şirket faaliyetlerinin merkezinde olmasına bağladı.Bu anlamda finans sektöründe çalışmayı düşünenlerin öncelikle büyük şirketlerde sınırlı işlerle uğraşılacak bir pozisyon yerine, daha konsantre çalışan ve daha geniş bakış açısına sahip finnans departmanlarında çalışmalarını tavsiye etti.
Kurumsal anlamda oturmuş bir şirkette öğrenilen işlerin ilk başta çok sınırlı ve rutin olacağının altını çizdi. Bunun dışında sektörde uzmanlaşabileceğiniz birçok alan olması, yapılan işlerin küresel ölçekte olması, mesai saatleri dışında da zihni meşgul etme ihtimali, esnek çalışma saatleri gibi faktörler finans sektörünü tercih ederken düşünülmesi gereken diğer önemli noktalar olduğunu belirtti.
Soru cevap kısmında, İstanbul’un 2023 yılı için önemli bir finans merkezi haline getirilmesi hedefini doğru fakat gerçekleştirilmesi için ciddi çaba harcanması gereken bir proje olarak gören Erkan bey, daha çok İstanbul’un önemli bir bölgesel finans merkezi olabileceğini söyledi.