Çevirmenlikten genel müdürlüğe uzanan bir başarı öyküsü…

Vakfımız, girdikleri sektörlerde çok önemli yollar kateden  kadın girişimcilerin başarı öykülerini dinlemeye devam ediyor. Kadın Girişimcilik Çalışma Grubu Koordinatörümüz Sn. Fatma Genç Ünay tarafından modere edilen Kadın Girişimcilik Toplantılarımızın yedincisinde, Türkiye’de Bilişim sektörünün öncü isimlerinden Kuralkan Holding ve Sentim Bilişim’in profesyonel ve lider girişimcisi Sn. İffet Polat ile bilişim dünyası hakkında keyifli ve bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik. Öğrenci ve mezun hanımların katılımının her ay arttığı bir grafikle kendi çizgisinde devam eden toplantımız, kahvaltıyla başlayan samimi bir sohbet ortamında başlamakla birlikte mezun ve öğrenci kaynaşmasına da vesile olmaya devam ederek ilerlemektedir.

İffet hanımefendi, Boğaziçi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okurken Bilişim dünyasına girişinin ilginç serüvenini anlatarak, kendisinin kişisel gayret ve başarısının kendi girişimcilik serüveninde ne kadar etkili bir rol aldığını anlatarak sözlerine başladı ve daha sonra çalıştığı şirket -Sentim Bilişim Grubu- hakkında bilgiler verdi.

Sentim Bilişim A.Ş., Kuralkan Holding’e bağlı bir şirket ve bilgisayar ithalatıyla başlayan girişimciler kendi markalarını oluşturmaya karar veriyorlar ve piyasaya ilk olarak Sena Bilgisayar olarak çıkıyorlar. Bilgisayar ithalatı yanında yedek parça satışları da yapmaktadırlar. İffet hanım tam da bu dönemde gazetede gördüğü bir çeviri işi ilanıyla şirkete başvuru yapmış ve şirketin yabancı iş ortaklarıyla yapılan görüşmelerin çeviri işlerini yapmakla görevine başlamıştır. Gün geçtikçe şirket büyük yazılım firmalarıyla partnerlik kuruyor ve pozitif bir ilerlemeyle devam ediyor. İffet Hanım, bu esnada şirketle paralel olarak daha fazla sorumluluk alıyor ve şirketin çeviri işlerinden çok daha fazlasını yükleniyor. İlerleyen süreçte şirketin içinden biri olarak Bilişim dünyasını ve şirketin geleneksel yapısını çok iyi analiz eden biri olarak şirketin gözbebeği haline geliyor.

Kronolojik olarak özetlemek gerekirse; 1994 yılında Kuralkan Holding şirketlerinden Sena Bilgisayar’da İthalat ve Satınalma Sorumlusu; daha sonra Kuralkan Holding’in ve Sentim Bilişim’in İş Geliştirme Müdürü oluyor. 2005 yılında Sentim Şirketler Grubu içinde sadece telekomünikasyon pazarına yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere Sentim Telekom A.Ş. adında bir şirket kuruluyor ve bu şirketin yönetimi kendisine veriliyor.

İffet Hanım özellikle 2005 yılında önce Türk Telekom daha sonra TT NET ADSL hizmeti sunmak için Türkiye çapında 1200 bayilik bir organizasyon kurdu ve yönetti. Ayrıca bu dönemde Türk Telekom’un açık alan Wi-Fi projelerini gerçekleştirdi. Sentim Bilişim 2009 yılında IT ve Telekomünikasyon ve Destek alanında iş yapan İstanbul’daki organizasyonlarını tek çatıda birleştirdi ve tamamen sistem entegrasyonu konusuna odaklanmaya karar verdi. Bu organizasyon İffet Polat’ın yönetimine bırakıldı.

İffet hanım şu an 44 kişilik bir ekibi yönetmektedir ve Bilişim sektöründe birçok yeniliğin Türkiye’de uygulanılabilirliğini sağlayan projeler geliştirmektedir. İffet Hanım, şirket olarak HP firmasının Türkiye’deki 2. büyük partneri olduklarını ve aynı zamanda Türkiye’deki ilk 3’teki Bilişim firmasından biri olduklarını söyledi. Ayrıca Microsoft’un en iyi iş ortağı seçildiklerinden bahsetti.

Sn. İffet Polat, hem kendini, kendinin şirketteki pozisyonunu ve şirketin başarı hikayesini anlatırken girişimcilik ve yönetimle ilgili de çok önemli ipuçları verdi. Ona göre bir şirkette çalışırken en önemli şey; insanlarla empati yapabilmek… Çalışanların şirkete sadakati, oldukça önem taşırken eğer insana değer verilmezse başarılı olunamaz.

İffet Hanım ayrıca daha üniversite yıllarında evlenen 2 çocuk annesi bir kadın olarak iş hayatını ve aile hayatını nasıl dengelediğini, bulunduğu noktaya gelene dek çok emek verdiğini, sabrının ve azminin bu dengede çok önemli olduğunu anlattı.

İffet Hanım, aynı zamanda iş hayatıyla birlikte sosyal sorumluluk projelerine de önem vermektedir. Sokak çocuklarına ve kimsesiz çocuklara yönelik yardım ve destek çalışmaları yapan FEDA derneğinin ve BURA’nın yönetim kurulu üyesidir.

Mezun ve öğrencilerin sorularıyla sonlanan sohbetimiz kendine Bilişim dünyasında yer arayan öğrencilere ve yeni mezunlara ışık tutar nitelikte olmuştur.

Program sonunda vakfımız adına İffet Hanım’a Sn. Ayşe Karlıtekin tarafından Osmanlı devlet arması takdim edildi.

Nihal BEREKET-MIS2

Platformunuzu seçin ve paylaşın.