Kariyer Sohbetlerimize Edebiyat-Yayın Konulu Programla Başladık
Profesyonel Kariyer Sohbetleri etkinliğimizin yeni dönemdeki ilk toplantısı “Edebiyat ve Yayında Kariyer” başlığıyla düzenlendi
31 Ekim Perşembe günü Boğaziçi Konak’ta Salih Sezen’in (MIS 4’üncü sınıf) moderatörlüğünde yapılan etkinlikte konu başlığımızla ilgili olarak TRT Çocuk Dergisi ve Portakal Ağacı Dergisi Genel Müdürü Hatice Özdemir Tülün, Sedir Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Dr. Melike Günyüz ve Skylife Dergisi Editörü Rahime Demir’i misafir ettik. Üçü de Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan konuklarımız, yayıncılık alanında tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.
Programda ilk sözü alan Sedir Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Dr. Melike Günyüz, uzun yıllardır yayıncılıkla uğraşan bir hanım… Mustafa Kutlu, İsmail Kara gibi mümtaz şahsiyetlerle kapı komşusu ve ahbap olan bir ailede yetişen Günyüz, edebiyatla iç içe bir hayat geçirmiş. Üniversite eğitiminin ardından bir süre MEB’de öğretmenlik yapan Günyüz, kendi deyimiyle devletin bürokratik yapısı içinde fazla bir şey yapamayacağının farkına varır ve ayrılır. 1994-2012 yılları arasında Erdem Yayınları’nda sırasıyla editör, genel yayın yönetmeni ve genel müdür sıfatıyla çalışan Melike Hanım, bu dönem zarfında yaşadığı tecrübeleri bizlere anlattı. Yaşadığımız çağda çocuklarımızın pek çok etken sebebiyle değerlerimizden uzaklaştığını dile getiren Günyüz, edebiyatın bu değerleri yeniden kazandırmak adına bir metot olarak görüldüğünü belirtti. Bu görüşün bir takım sakıncalar içerdiğine değinen Melike Hanım, çocukların esas olarak ebeveynlerini örnek alarak yetişmeleri gerektiğini düşünüyor. Akademik çalışmalarını ağırlıklı olarak yayıncılık ve çocuk edebiyatı alanında sürdüren Melike Hanım, özellikle çocuk edebiyatının yayıncılar arasında uzak durulan bir alan olduğunu ifade etti. Bunu 1939’da yapılan ilk Neşriyat Kongresi’nden bu yana Milli Eğitim’in güdümlü alanı haline gelmesine bağlayan Melike Günyüz, yayıncılık alanında yaşanan sıkıntılardan da bahsetti.
Diğer konuğumuz Hatice Özdemir Tülün, iş hayatına üniversite yıllarında babasının müdürü olduğu şirkette bilgisayar alanında çalışarak atılmış. Okul sırasında çalışmasının mezuniyet sonrası kendisine bir avantaj olarak yansıdığını dile getiren Tülün, mezun olduğu edebiyat bölümünün içerik olarak geniş ama çalışma alanı olarak dar bir alana sahip olduğunu belirtti. Ülkemizdeki ilk yemek bloggerlarından biri olan Hatice Hanım, 10 yıldır yönettiği internet sitesi ve şimdilerde dergisi çıkan Portakal Ağacı’nın serüvenini anlattı bizlere… Ayrıca TRT bünyesindeki TRT Çocuk Dergisi’nin yöneticiliğini yapan Hatice Özdemir Tülün’den buradaki çalışmalarını da dinledik. Hatice Hanım arkadaşlarımıza kendilerine yatırım yapmak için en uygun zamanın öğrencilik yılları olduğunu ve bu zaman dilimini en uygun şekilde değerlendirmeleri gerektiği tavsiyelerinde bulundu.
Üçüncü konuğumuz olan Skylife Dergisi Editörü Rahime Demir ise, sıkı bir kitap okuyucusu olan dedesinin yanında büyümüş ve dini literatürde hikâyesi olan eserleri okuyarak başlamış edebiyat dolu hayatına… Edebiyat yayıncılığının bu meslektekilerin düşünsel dünyasının yansıması olduğunu söyleyen Rahime Hanım, haz alarak yapılan okumalarla elde edilen entelektüel birikimin harmanlanmasıyla bu alanda olgunlaşılabileceğinin altını çizdi. Üniversite eğitiminin ardından tercüme yaparak çalışma hayatına atılan Rahime Hanım, uzun yıllar Hayat Yayınları’nda editörlük yapmış. Bir dönem Kartal Belediyesi’nde kültür-sanat editörlüğü de yapan Rahime Demir, edebiyat yayıncılığı alanında çalışmak isteyenlerin geniş bir perspektifte okumalar yapması tavsiyesinde bulundu.
Boğaziçi Konak’ta geçirdiğimiz edebiyat dolu iki saatte aklımızda kalanlar, yukarıda aktarmaya çalıştığımız her biri kendi alanında tecrübeli konuklarımızın tatlı sohbeti ve tavsiyeleri oldu…