Mehmet Doğanyiğit’i Liderler Kahvesi’nde Misafir Ettik
Başarılı yöneticiler ile öğrenci arkadaşlarımızı buluşturduğumuz Liderler Kahvesi’nde 6 Mart Cuma günü Proline İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Doğanyiğit’i, konuk ettik. Moderatörlüğünü TTNET Yetenek Yönetimi ve İşe Alım Müdürü Kenan Şahan’ın yaptığı etkinliğimiz Etiler Saray Muhallebicisi’nde gerçekleşti.
İTÜ İşletme Mühendisliği mezunu Doğanyiğit, bizlere hayat hikayesini ve kariyerinin basamaklarını samimi sohbeti ile aktardı. Kariyerinin ilk 10 yılını PwC’de geçiren Doğanyiğit, sonrasında Proline’a geçiyor ve tabiri caizse Proline’da büyük bir devrime öncülük ediyor. Bu devrim ile Proline geçtiğimiz sene %62 oranında büyüyerek alanında, dünya devleri ile rekabete girmeye hazırlanıyor.
Şirketlerin not ortalamasına göre değil insanların yetkinliklerine göre işe alım yaptığını, bu nedenle yetkinlik bazlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Doğanyiğit, birçok başarılı öğrencinin nedenini dahi bilmeden işe alım süreçlerinde reddedilerek hayal kırıklığına uğradığını aktardı.
Hayatta çok planlı programlı olunabileceğini düşünmediğini söyleyen Doğanyiğit; “Yaptığımı her dönem iyi yapmaya çalıştım. Her türlü ihtimale hazır olmaya çalıştım ve hayatın akışı beni yönlendirdi.” diyerek fırsatlara hazırlıklı olmanın öneminden bahsetti. Kendini hayatın akışına bırakırken de hep düşünerek, üzerinde kafa yorarak ve istişare ederek kararlar aldığını anlattı.
“Hayatımda hiçbir zaman bir işe yük olarak bakmadım.” diyen Doğanyiğit, PwC’de plazada oturmak yerine gerektiği zaman günlerce aylarca Türkiye’yi karış karış gezdiğini ve 5 il hariç Türkiye’de adım atmadık yer bırakmadığını anlattı. Harcanan enerjinin bir anlamı, bir amacı olması gerektiğini, insanın daima bir arayış içinde olması gerektiğini ve gerekirse taşın altına elini koymak gerektiğini vurguladı.
“Öğrenmeyen insan, hata yapmaktan korkan insandır. Hata yoksa denemiyorsunuz demektir, denemiyorsanız da doğruya ulaşamazsınız.” diye sözlerine devam eden Doğanyiğit, ihmalkarlık olmadığı müddetçe asla takım arkadaşlarına hata yaptığı için kızmadığını aktardı.
İşe alım süreçlerinde görüştüğü adayları değerlendirirken; teknik bilgi, yetenek gibi konulara bakmadığını aktaran Doğanyiğit, “Acaba bu arkadaşla karşılaşınca merhabalaşır mıyız? Bu arkadaş şirketin kültürüne uygun mu?” gibi sorulara cevap vererek değerlendirme yaptığını dile getirdi. Fırsat buldukça katları dolaştığını ve takım arkadaşları ile sohbet ettiğini, mümkün olduğunca yemekhanede yemek yediğini aktaran Doğanyiğit, “Yemediğiniz yemeği, çalışanlara yedirmemelisiniz.” diyerek erdemli liderliğin vasıflarını vurguladı.
İnsanın her şeyden önce dürüst, huzurlu ve kendini bilen biri olması gerektiğini vurgulayan Doğanyiğit, “Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür.” diyerek başkaları ile kendini kıyaslamak yerine kendini keşfetmenin önemini vurguladı.
Devamında öğrenci arkadaşlarımızın soruları ile Mehmet Doğanyiğit ile gerçekleştirdiğimiz uzun ve keyifli sohbetimiz nihayete erdi.
Haber:Mehmet Emin Öztürk- Endüstri Mühendisliği’17