Psk Zehra Ağır ile “Psikolojik Savaş (Gri Propaganda) Konusunu Konuştuk!

Psikoloji Okumaları serimizde bu ay “Psikolojik Savaş (Gri Propaganda)” konusu işlendi.

Psikoloji Okumaları’nın 2 Mayıs Perşembe günü, Psikolog Zehra Ağır yönetiminde gerçekleşen oturumunda dünya medyasından örneklerle psikolojik savaşın etkileri ve altında yatan gerekçeler ele alındı.

Psikolojik savaşın hayatın her alanında var olduğunu vurgulayan Ağır, akademik tanıma göre propaganda türlerini açıkladı. Beyaz, gri ve siyah propaganda arasındaki farkları anlatırken, gri propagandanın genellikle devletler ve büyük gruplar tarafından uygulandığına dikkat çekti. Zehra Ağır, “Beyaz propaganda kamusal alanda insanları uyarmaya yarar ve iyi bir şeye yönlendirir. Örneğin sigara içmek üzerine yapılan temiz, niyeti ve amacı belli propagandalar buna örnektir. Çocuk sevgisi anne baba sevgisi kullanılarak yapılan sloganlar, kamu spotları gibi. Gri propaganda ise gerçekleri ve yalanları iç içe geçirir ve insanların kafasını karıştırır. Gri propaganda genelde devletler ve büyük gruplar tarafından yapılır. Siyah propaganda ise tamamen yalanlar üzerine kuruludur” vurgusu yaptı.

Ağır, konuyla ilgili olarak Prof. Dr. K. Nevzat Tarhan’ın Psikolojik Savaş adlı kitabını katılımcılara tavsiye etti ve herkes hayatın belli alanlarında psikolojik savaşa maruz kaldığı için sadece ilgilisi olanların değil, herkesin okumasının önemini vurguladı.

Oturum boyunca, psikolojik savaşın tarih boyunca nasıl kullanıldığına dair çarpıcı örnekler verildi. Osmanlı’dan Moğollar’a, Amerika’dan Irak’a hatta Haşhaşîler’in Alamut Kalesi hakkındaki yenilmezlik algısına kadar uzanan örneklerle psikolojik savaşın insan zihninde ve tarihin akışında nasıl etki yarattığı detaylı bir şekilde incelendi. Örneğin Osmanlı’da psikolojik savaşın 1400’lerde başlayıp 1900’lere kadar devam etmesi, Martoloz ve Voynuklar gibi çeşitli ajan gruplarının Avrupa ve dünyanın birçok yerinde Osmanlı’nın yenilmezlik algısını büyük ve abartılı hikâyelerle oluşturduğuna değinildi.

Psikolog Zehra Ağır, ayrıca siyonizmin sahip olduğu medya kuruluşlarının sıkça gri propagandaya başvurduğunu vurgulayarak bu tür manipülasyonların günlük hayatımızı nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ele aldı.

Psikolojik savaşla mücadele etmek için basit yöntemler uygulayabileceğimizi söyleyen Ağır, “Her eve hırsız girebilir ama eğer içeride bir radyo açıksa hırsız girmez. Aslında insanların yaptıkları kötülükleri başka bir insan kolay bir yöntemle bertaraf edebilir. Psikolojik savaşa yenilmemek için edindiğimiz bilgileri bir süzgeçten geçirmeliyiz ve bilgi kaynaklarımızı genişletmeli ve onlara danışmalıyız” vurgusu yaparak konunun önemini tekrarladı.

Konuğumuz Zehra Hanım katılımcıların sorularını yanıtladıktan sonra programımız sona erdi.

Başta Psk. Zehra Ağır olmak üzere tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

Programın tamamını yakında YouTube kanalımızdan seyredebilirsiniz.

“Eğer dikkat etmezseniz, medya mazlumlardan nefret etmenize ve zalimleri sevmenize sebep olur” Malcolm X

Fotoğraf & Haber Metni: Muhammed Berat Kengil – İşletme Bölümü, 4. Sınıf Öğrencisi

Platformunuzu seçin ve paylaşın.