Dr. Elif Büşra Yıldırım’la Doktor Gözüyle Covid-19 Mücadelesini Konuştuk.

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın, hemen her mecrasını takip ettiğimiz medyadan öğrendiğimiz vaka tespit ve vefat sayılarıyla bizi endişe ve üzüntüye sevk ederken iyileşen hastalar da umudumuz olmaya devam ediyor.

Yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye’ye getirilmesi operasyonlarında görev alan, Çekmeköy İlçe Sağlık Müdürlüğü Hekimlerinden Dr. Elif Büşra Yıldırım da Covid-19’a yakalanıp Allahü Teala’nın Şâfi isminin tecellisine mazhar olan doktorlarımızdan biri…

Kendisinde şu an hâlâ hastalığın semptomları hafif olarak görülse de çok şükür ki iyileşme aşamasında olan doktorumuzla 10 Nisan Cuma akşamı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Fakülte Sekreteri Esma Bendez moderatörlüğünde online programımızı gerçekleştirdik.

Düzce Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Yıldırım, 1,5 yıldır Çekmeköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevini sürdürmekte olup, hali hazırda Tıpta Uzmanlık Sınavı neticesinde kazanmış olduğu İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Asistanlığına salgın kaynaklı ertelemeler bittiğinde başlayacaktır.

Dr. Yıldırım konuşmasında önce mesleğinin getirisi olarak yakalandığı Covid-19’a dair kısa bilgiler verdi. Covid-19’un önceki salgınlar olan SARS ve MERS’e göre çok daha fazla bulaşıcı olduğunu belirten konuğumuz, virüsün vakalarda oluşturduğu genel klinik belirtiler ve hastalığın ilerleyen aşamalarındaki bulguları hakkında bilgi verdi. Klinik bulguların virüse yakalanan her hastanın direncine, altta yatan başka bir hastalığı olup olmamasına ve yaşına göre farklılıklar gösterdiğini söyleyen Dr. Yıldırım, virüs tespit edilen bir hasta için uygulanan hastane ve tedavi prosedürlerine dair bilgiler verdi.

Dr. Elif Büşra Yıldırım: En ufak bir belirti gösterenlerin kendilerini aile bireylerinden ve toplumdan korumaları daha anlamlı olur.

Sonrasında kendi yaşadığı süreci bizlerle paylaşan Dr. Yıldırım, 17 Mart günü Türkiye’ye döndüğü uçuş görevi sonrası yoğun çalışma temposu sebebiyle olduğunu düşündüğü yorgunluğu sebebiyle kendi iradesiyle tedbir amaçlı olarak evinde odasını ayırarak izolasyonunu başlatmış. Tarih 22 Mart’ı gösterdiğinde yani 5 gün sonrasında ise kendisinde şiddetli baş ağrısı ve geniz akıntısı belirtileri görülmeye başlanmış. Bu sırada yurtdışından geldiği için sürekli kendi aile hekimi tarafından arandığını ifade eden Dr. Yıldırım, bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü titiz çalışmalara da değindi. Bakanlık ve ilgili tüm birimlerin çok iyi koordine olduğunu söyleyen Yıldırım, içinde bulunduğumuz noktaya daha çok toplumumuzun durumun ciddiyetini çabuk kabullenememesi ve uyarılara yeterince dikkat etmemesi sebebiyle geldiğimize dikkat çekti. İlerleyen zamanda ateşinin yükselmesiyle başlayan hastaneye gidiş sürecine dair bilgiler aldığımız Dr. Yıldırım’ın, pozitif çıkan test sonucu sonrası genel durumunun ağır olmaması ve evde izolasyon şartlarını sağlayabilme imkanı olduğu için tedavisine evinde devam edilmiş. “Yurtdışından geldikten sonra ailem dışında kimseyle temasım söz konusu olmadı. Tüm hastalarımıza da söylüyoruz. Gelecek olan sizden gelmesin, lütfen kendinizi en iyi şekilde izole ediniz. En ufak bir belirti gösterenlerin kendilerini aile bireylerinden ve toplumdan korumaları daha anlamlı olur. Ben izolasyonu çok iyi şekilde sağladım ve çok şükür aile üyelerimden hiçbirine bulaştırmadım.” diyen Dr. Yıldırım ev izolasyonunda nelere dikkat ettiği ve ne gibi uygulamalar yaptığına dair ayrıntılar verdi.

Dr. Yıldırım: Bu süreçte kaygınızı çoğaltacak, stresinizi artıracak şeylerden uzak durmalısınız.

Gerek hastalığa yakalananlar gerekse şu anda sağlıklı olanlar için iyi beslenme, bol sıvı tüketimi, günlük egzersiz yapılması ve iyi bir uyku düzeninin çok büyük önem taşıdığının altını çizen doktorumuz, burada kazananın vücut direnci yüksek bireyler olduğuna vurgu yaptı. Dr. Yıldırım şöyle devam etti: “Ne çok tedbirsiz davranmak ne de çok korkmak iyi bir şey değil. Hepimiz sosyal medyayı dikkatli ve ölçülü takip etmeliyiz. Stres hücre direncinizi düşürür ve sizi düşkün bir hale getirir. Bu süreçte kaygınızı çoğaltacak, stresinizi artıracak şeylerden uzak durmalısınız.”

Tedavi sonrası ilk testi negatif çıkan doktorumuz şu anda yapılacak ikinci testinin de negatif çıkmasını bekliyor. 14 günlük süreci bitmek üzere olan Dr. Yıldırım, olumlu test sonucu almasıyla izolasyonunu bitirecek ama bir yandan da halen bulaşıcılığın ne kadar sürdüğüne dair tam kesin bilgi olmadığı için temas sınırlamasına dikkat edilmesi gerekliliğine vurgu yapmayı ihmal etmedi.

Bu noktada iyi beslenmenin önemine bir kez dikkat çeken Dr. Yıldırım son olarak şu tavsiyelerde bulundu: “Vücut direnci iyi olanlar bu virüsü alsalar bile hafif şekilde atlatacaklar. Virüsle ne kadar geç karşılaşılırsa o kadar iyi olur. Zira şu an belli bir tedavi prosedürü olmadığı için, aşı ve ilaç bulunana kadar insanlar için şans daha da artacaktır. Virüs hızlı yayılıyor ve maalesef vaka sayılarımız artıyor. Olabildiğince kendimizi izole edelim, en önemli konu budur.”

Konuğumuz Çekmeköy İlçe Sağlık Müdürlüğü Hekimi Dr. Elif Büşra’ya programımıza katılımı, gayretli anlatımı ve izleyicilerimizden gelen tüm soruları yanıtladığı için teşekkür ediyor Allah’tan acil şifalar diliyoruz.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.