‘Kadın Olarak Kariyer Yapma’yı Konuştuk
Kariyer Sohbetleri’nde dönemin son buluşması, ‘Kadın Olarak Kariyer Yapmak’ başlığıyla toplandı.
Moderatörlüğünü Rabia Tuba Görgülü’nün (Politika ’10) yaptığı Kariyer Sohbetimizin konukları, alanlarında başarıya ulaşmış mezunlarımızdan İffet Polat (TKL ’93), Ayşe Kıyıklık (Fizik ’00) ve Zeynep Topaloğlu (Ekonomi ’04) oldu.
Sözü ilk olarak Ayşe Kıyıklık aldı. 1998 yılında IT sektöründe çalışmaya başlayan Ayşe Hanım, kurumsal kaynak planlama ve SAP alanlarında çalıştıktan sonra şu anda THY’de İş Analisti olarak çalışıyor. “Müslüman kadın iş hayatında neden olmalı” sorusuyla yola çıkan Ayşe Hanım, Hz. Hatice’nin ticaret içindeki aktif varlığını ve onun İslam’ın ilk dönem finansörü olduğunu hatırlatarak, kadınların iş dünyasındaki yerinin önemli olduğuna dikkat çekti. Çocuk yetiştirirken de artık annelerin çocuklara ayak uydurabilmesi, teknolojik gelişmeleri onlarla beraber takip edebilmesi gerektiğini söyledi.
Kadınların kariyer yapmasıyla ilgili problemin, tam da bizim çevremizdekilerin zihnindeki yanlış algılardan kaynaklandığını belirten Ayşe Hanım, toplumumuzda dinin ve Kur’an’ın doğru anlaşılamamasından kaynaklanan oturmuş bazı yanlış algılar olduğunu söyledi. Bu bilinç kayması düzeltilmedikçe bu sorunun da düzelmeyeceğine dikkat çekti.
İffet Hanım bizlerle, öğrencilik yıllarında çeviri yaparak başladığı Sentim Bilişim Grubu’nda genel müdürlüğe kadar uzanan başarı hikayesinden edindiği tecrübelerini paylaştı. Yöneticinin büyük bir takımdan sorumlu olduğunu hatırlatan İffet Hanım, bir yöneticinin takım çalışmasını çok iyi öğrenmesi gerektiğini söyledi. Kadın yöneticilerin iyi bir algısı olmadığını söyleyen İffet Hanım, aslında kadınların duygusal zekalarını erkeklerden daha iyi kullandıklarını ifade etti. Otoriteyi sağlarken yıkıcı değil yapıcı olmak gerektiğini, gerektiğinde ise “kadife yumruk” kullanılması gerektiğini söyledi.
Konuklarımızdan Zeynep Topaloğlu, Amerika’da doktorasını tamamladıktan sonra Bank Asya’da genel müdür danışmanlığı yapıyor. Bank Asya’da ilk kadın ekonomist olan Zeynep Hanım, Türkiye’ye döndükten sonra buradaki sistemsizliğe alışmanın kendisi için biraz zor olduğunu anlattı. Türkiye’de, özellikle başörtülü kadınların daha çok ayrımcılığa maruz kaldıklarını anlatan Zeynep Hanım, aynı eğitimi gördüğü arkadaşlarının öğretim üyesi olduklarını, ülkemüzde başörtülü biri için bunun mümkün olmadığını belirtti.
İşe başlama noktasında mezun adaylarına alçakgönüllü olmalarını tavsiye eden konuğumuz, hiçbir işi küçümsememek gerektiğini vurguladı. Ortaya koyulan işin öncelikle kişinin kendisini tatmin etmesi gerektiğini ve bu konuda yöneticilerle empati kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Katılımcılarımızın iş konusundaki sorunlarını dinleyip çözümler bulmaya çalışan konuklarımız, samimiyetleriyle güzel bir sohbet ortamı oluşturdular. Öğrenci ve mezun katılımcılarımızın soru ve katkılarıyla gelişen “Kadın Olarak Kariyer Yapmak” başlıklı Kariyer Sohbetimiz, gelecek dönem yeni konu ve konuklarla bir araya gelmek temennisiyle son buldu.