Öykü Atölyesinde İkinci Haftayı Geride Bıraktık!

Yazar Özlem Metin’in rehberliğinde, Kasım ayında her cumartesi akşamı düzenlenen öykü atölyesinin ikinci oturumu, 11 Kasım Cumartesi günü gerçekleşti.

Yazma tutkusuna sahip öğrenciler, bu atölyede deneyimli bir yazarın rehberliğinde kelimelerle oyunlar oynayarak yaratıcı yazma becerilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Aynı zamanda kendi yaratıcılıklarını keşfederken öykülerini şekillendiriyorlar.

Atölyenin ilk haftasında, niçin yazmaya ihtiyaç duyduğumuz sorusu ele alınmıştı. Ayrıca öykünün tanımı, diğer türlerden ayrışan özellikleri, öykü çeşitleri ve esin kaynakları konuşuldu. An’ı kollamanın, gözlem yapmanın, hayal gücünün ve yaşamın öyküdeki önemi vurgulanırken, “öyküde başlangıçlar ve girişler” konusu da ilk hafta işlenen konulardan biriydi.

Bu hafta ise öyküde anlatıcı ses ve bakış açısı türlerine odaklanıldı. Karakter veya kahramanın nasıl ortaya çıktığı, çeşitli eserlerdeki örnek karakterler üzerinden incelendi. Örneğin, eğer oluşturulan karakter bencilse, bunu “İlyas Bey çok bencil bir muhasebeciydi.” şeklinde anlatmanın modern öyküde yanlış olduğuna vurgu yapılırken, bunun yerine bencilce olan üç davranışı kullanarak karakterin bencil olduğunu okuyucuya hissettirmenin daha doğru bir yaklaşım olduğuna değinildi. Öyküde yazarın okuyucuya ders vermek gibi bir kaygısının olmaması gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca karakterin yazarın kuklası olmadığına ve yazarın kendi düşüncelerini karaktere dayatamayacağına değinildi. Son olarak, dil ve üslup üzerine konuşuldu ve atölyenin ikinci oturumu sona erdi.

Başta Özlem Metin Hanım olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Haber & Fotoğraf: Muhammed Berat Kengil – İşletme Bölümü, 3. Sınıf Öğrencisi

Platformunuzu seçin ve paylaşın.