Sanayii Devrimi ve Değişim Konusunu Modern Times Filmi Üzerinden Ele Aldık

Sosyolojik Analiz Oturumları programımızın yeni dönemdeki ilk programı 17 Ekim Cuma günü gerçekleşti.

sa3

Geçtiğimiz yıl “Din Sosyolojisi ve Antropolojisi” başlıklı okumalar yapılan program serilerinde bu yıl “Toplumsal Değişim: Direnişler, Devrimler ve Dönüşümler” başlık olarak belirlendi.

Endüstri devriminden küreselleşme çağındaki dönüşüme dek çeşitli konulara değinilecek programlarda konular, bir oturum film üzerinden, bir oturum da edebiyat alanında verilen eserler (romanlar) üzerinden irdelenerek devam edecek.

Yeni dönemdeki ilk programda Charlie Chaplin’in Modern Times (Asri Zamanlar) filmi üzerinden “Sanayi Devrimi ve değişim” konusunu ele alındı. Film beraberce izlendikten sonra sanayileşmiş bir toplumda makina ve insan ilişkisinin filmde nasıl ele alındığı üzerine yorumlar yapıldı.

sa2

 

Programda sanayi devriminin getirdiği iş, emek, makina ilişkisi; işsiz kalma, hız, seri üretim, aşırı tüketim ve tüketim gibi kavramlar üzerine beyin fırtınası yapılırken;

  • Böyle bir devirde kadına bakış açısının nasıldır?
  • Makina mı insanın, insanın mı makinanın kontrolünde?
  • Makinalaşmış bir toplumun makinalaşmış insanlar mı doğurur?
  • Sistemin bir parçası olmak kaçınılmaz mı ?
  • Kişinin kendine özgü yeteneklerine uygun meslek ya da sanatla ilgilenebilmesi mümkün mü?
  • Daha da önemlisi modernizmde toplumsal değişim dediğimiz şeyin gerçekten bir değişim ve gelişim mi yoksa yalnızca düz çizgi üzerinde bir gidişat mı olduğu sorularına yanıtlar arandı.

Ayşen Baylak yönetiminde gerçekleştirilen ve bundan sonra her ayın ikinci Çarşamba günü Boğaziçi Konak’ta düzenlenecek olan Sosyolojik Analiz Oturumları’nın bir sonraki etkinliğinde “Fransız Devrimi ve Değişim” konusu Charles Dickens’ın İki Şehrin Hikâyesi romanı üzerinden işlenecek.

Haber: Sümeyye Öney (İngilizce Öğretmenliği’ 17)

Platformunuzu seçin ve paylaşın.