STORY 2019’da Yeni Hikâyeler Dinledik
12 Ekim Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü’ndeki Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda genç ve dinamik öğrenci ekibimizin bu yıl ikincisini düzenledikleri Story gerçekleşti.
“Anlatacak çok şey var!” mottosuyla yola çıkan ve çoğunluğu BYV Hamilik Okulu öğrencisi olan genç ekibimiz, düzenledikleri etkinlikte yine birçok genç ve genç ruhlu katılımcıyı bir araya getirmeyi başardılar. Programın başında Vakfımız Mütevelli Heyeti Başkanı Yıldız Holding İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Aydın bir konuşma gerçekleştirdi. “Öğrencilerimizin kendi çabalarıyla böyle bir etkinliği yapmaları bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyen Aydın, genç arkadaşlarımızın ileride iş hayatlarındaki başarılarında kulüp çalışmaları ve bu tip gönüllü faaliyetlerin çok etkili olacağına dikkat çekti. Bahattin Aydın ayrıca tarihimizden, geçmişimizden gelen incelik, nezaket ve zarafet örneklerinden yola çıkarak insanın güzel bir ömür yaşayarak ardından iyi bir hikâye ve güzel eserler bırakmasının önemine de değindi.
Hayatın her alanından önemli isimlerin konuk olduğu Story 2019’da iş dünyası ve medyanın yanı sıra insan ve çevre ilişkilerine yeni boyutlar kazandırmış konuşmacılar da bizlerle oldular. Düşyeri Kurucusu Ayşe Şule Bilgiç, Albaraka Türk Katılım Bankası Inovasyon ve İş Mükemmelliği Müdürü Yakup Sezer, Anatolian Rock Revival Project küratörü Gökhan Yücel, Gazeteci, Yazar, Ortadoğu Muhabiri Samet Doğan, Doğadaki İnsan Programı yapımcısı ve sunucusu Serdar Kılıç ve Fotoğrafçı, Gezgin Rotasız Seyyah Mehmet Genç bu seneki Story’nin hikâye anlatıcıları oldular.
İlk konuşmacımız aslında hepimizin 4 nesil çocuğu büyüten Pepee ile tanıdığı, Düşyeri Kurucusu Ayşe Şule Bilgiç oldu. Bilgiç, Bilgisayar Mühendisi olmayı isterken Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne uzanan eğitim hayatından başladı önce… “Kitaplardan aldıklarınız, öğrendiğiniz çokça sayıdaki kelime düş dünyanıza çok faydalı olur. Ne kadar çok kelimeyle konuşabiliyorsanız düşleriniz o kadar çok olur.” diyerek çok kitap okumanın önemine vurgu yaptı. Kendi yolculuğunda yaptığı her işte görerek gözlemleyerek öğrendiğini belirten Ayşe Şule Bilgiç, konuşmasında önce kendi ülkemizden başlayarak kitle iletişim araçlarıyla dünyanın tüm çocuklarının annesi olma gayesi yolundaki özgün hikâyesini bizlerle paylaştı. “Herkesin geri döndüğü noktada, hayalinize güveniyorsanız dönmeyin! İçinizdeki sesi dinleyin!” diyen Bilgiç genç arkadaşlarımıza etik değerlerinden vazgeçmemeleri tavsiyesinde de bulundu. Ayşe Şule Bilgiç katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
İkinci konuşmacımız etkinliğimizin altın sponsoru olan Albaraka Türk’ün Inovasyon ve İş Mükemmelliği Müdürü Yakup Sezer oldu. 1984 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk katılım bankası olan Albaraka Türk’ün hikâyesini ve özellikle de 2017 yılıyla beraber banka bünyesinde yürütülen değişim, strateji yolculuğunu Sezer’den dinledik. “Hedefimiz sektörün trendlerini belirleyen, yön veren bir banka haline gelmek. Bankayı merkezi yönetimden kurtarıp insanların içinde olduğu bir sisteme çevirmeyi amaçladık.” diyen Sezer banka kapsamındaki Girişim Hızlandırma Merkezi Albaraka Garaj hakkında bilgiler vererek bünyelerindeki büyük dönüşüm yolculuğunu anlattı.
Story’de ilk bölümümüzün üçüncü konuşmacısı ise Anadolu Rock Revival projesi küratörü Gökhan Yücel’di. Erkin Koray, Cem Karaca, Özdemir Erdoğan, Ersen ve Dadaşlar, 3 Hürel ve daha niceleri… Bir zamanlar Anadolu Rock müziğine damgasını vuran grup ve sanatçıları içine alan, karanlıkta kalmış müzikleri gelecek nesillerle buluşturmayı amaçlayan sıra dışı çalışmasını bizlerle paylaştı Gökhan Yücel… “Geçmişini bilmeyenin geleceği parlak olmaz” diyen Yücel’in girişimiyle çoğu illüstratör olan bir ekibin Anadolu Rock şarkılarını bir havuzda toplayıp, bunlara dair görsel çalışmalarla dinleyenlere sunulduğu projede, her illüstratör duygusal olarak kendine hitap eden ve grafik olarak en iyi yorumlayabileceği parçayı seçerek ilerlemiş. Projede şarkı sözleri İngilizceye çevrilmiş, söyleyen şarkıcı veya grup hakkında bilgiler, şarkının hikâyesine dair toplananlarla beraber hem Türkçe hem İngilizce metin haline getirilip hazırlanan görsel eşliğinde sunulmuş. Gökhan Yücel sunumunda projenin içeriğine dair bilgiler vermesinin yanı sıra çalıştıkları parçalardan kısa bölümleri de dinletti.
Verilen kısa aranın ardından Story’de ikinci bölüme geçildi. Bu bölümün ilk konuşmacısı Gazeteci, Yazar, Ortadoğu Muhabiri Samet Doğan oldu. Lise eğitiminden sonra Şam’a giderek Arapça eğitim alan Doğan, 2010 yılında Türkiye’ye dönmüş ve gazeteciliğe başlamış. Aynı yıl Mavi Marmara gemisine binen Doğan, bu yolculukta yaşananları kendi deyimiyle “İlk deneyimimi sert bir şekilde yaşadım.” sözleriyle ortaya koydu. Muhabirlik hikâyesini paylaşan Samet Doğan, savaş muhabirlerini kriz anlarında bölgeden haber verebilen hepimiz gibi insanlar olarak tanımlıyor. “Televizyonda gördüğümüz her haberin arkasında o haber için hayatını tehlikeye atan biri var.” diyerek savaş muhabirliğinin önemine dikkatlerimizi çeken Doğan, otobiyografik bir roman olan Cuma Günü Uçmayan Kuş isimli kitabından da bahsetti.
Story 2019’da Samet Doğan’ın ardından ikinci konuşmacımız hepimizin doğa temalı programlarıyla tanıdığı Serdar Kılıç’tı. Elinde yetiştiği dedesiyle olan anılarını paylaşan Kılıç, genç yaşlarından itibaren yalnız başına sadece doğa ile iç içe olmak amacıyla çıktığı dağ yolculuklarından bahsetti. “Gezen insan daha çok şeye dokunur.” diyen Serdar Kılıç toprakla uğraşan, aynı anda birçok işi beraber yapan çalışkan Anadolu insanından aldığı feyzden, teknolojiden uzak halen ilkel şartlarda hayatını sürdüren dünya insanlarının yaşamlarında gördüklerine kadar pek çok sıra dışı anısını anlattı.
İnsanların doğadan koparak şehir hayatında sıkıştığına dikkat çeken Kılıç, “İnsanın ait olduğu yer topraktır.” diyerek herkesin bir şekilde doğaya adapte olması gerektiğini ifade etti. Hikâyesini anlatması sırasında ateş yakmayı uygulamalı olarak gösteren ve kavalla Sarı Gelin türküsünü bizler için çalan Serdar Kılıç Story’e ayrı bir renk kattı. Gençlerin gelişimi ve doğayı tanımaları için pek çok çalışma yapan ve sosyal sorumluluk projeleri yürüten konuşmacımız, katılımcılara doğada daha fazla vakit geçirmelerini salık vermeyi de ihmal etmedi.
Story’nin son konuşmacısı ise sosyal medyadan “Rotasız Seyyah” olarak tanıdığımız Fotoğrafçı ve Gezgin Mehmet Genç’ti. Genç üniversite eğitimi sonrasında 6 yıl IT sektöründe çalıştıktan sonra 2010 yılında tüm kariyerini bırakarak başladığı dünya yolculuğu serüvenini anlattı bizlere… İlk önceleri freelance fotoğrafçılık yaparak gezen Mehmet Genç, daha sonra açtığı sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla gezilerine dikkat çekilmesini sağlayıp sponsorlar bulmuş. Çektiği gülümseyen sıra dışı kadın fotoğraflarıyla BBC’de haber olmayı başaran Genç, gittiği her ülkede o ülkenin insanları gibi yaşamaya gayret etmiş ve oradaki insanların evlerinde konaklamış. Amazon ormanlarından, dünyanın en tehlikeli bölgelerine, katıldığı Şaman ayinlerinden çöldeki deneyimlerine kadar birçok çarpıcı anısını kendisinden dinlediğimiz Rotasız Seyyah tüm bu gezilerin kendi hayatına kattıklarını Story’de anlattı. Rotasız Seyyah Yol Hikâyeleri 1 ve 2 olarak iki kitabı bulunan Mehmet Genç, yolculuklarında çektiği fotoğraflardan oluşan açacağı sergi projesinden bahsetmesinin yanı sıra katılımcılardan gelen çok sayıda soruyu da cevapladı.
Başarılı ve ses getiren ikinci organizasyonuyla Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nın beklenen ve aranan bir genç etkinliği olmayı başaran Story, her sene ekibine katacağı yeni arkadaşlarımızla ve ağırlayacağı etkili konuklarla yolculuğuna devam edecek…
Sponsorlarımız Albaraka Türk Katılım Bankası’na, Mental HR’ye, Yıldız Holding’e, Zorlu Holding’e, Kumsu’ya, Çağrı Hipermarketleri’ne ve Ihlamur Yemek’e ve Avrupa Dijital’e desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.