Story 2021’de Yeni Hikayeler Dinledik
12 Aralık Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda genç ve dinamik öğrenci ekibimizle bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz STORY’21 gerçekleşti.
“Anlatacak çok şey var!” mottosuyla yola çıkan ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan genç ekibimiz, düzenledikleri etkinlikte yine birçok genç ve genç ruhlu katılımcıyı bir araya getirmeyi başardı. Programın başında Vakfımız Mütevelli Heyeti Başkanı, Kastamonu Entegre Tedarik Zinciri Direktörü Halim Sırçancı bir konuşma gerçekleştirdi. “Böylesi güzel bir etkinliği öğrencilerle birlikte gerçekleştirmek bizi çok mutlu etti, emeği geçen tüm arkadaşlarıma ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” diyen Sırçancı, genç arkadaşlarımızın profesyonel iş hayatlarındaki başarılarında kulüp çalışmaları ve bu tip gönüllü faaliyetlerin çok etkili olacağına dikkat çekti. Halim Sırçancı ayrıca geçmişimizden gelen incelik ve zarafet örneklerinden yola çıkarak insanın güzel bir ömür yaşayarak ardında iyi hikâye ve güzel eserler bırakmasının önemine de değindi.
Medya, iş dünyası, eğitim gibi farklı alanlardan önemli isimlerin konuk olduğu STORY 2021’de tüm bunların yanı sıra insan ve çevre ilişkilerine yeni boyutlar kazandırmış konuklar da bizlerle oldu. HR Peak ‘in Kurucusu Burhan Koca, Sanatçı Engin Altan Düzyatan, Girişimci Abdulkadir Özbek, Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, Gazeteci Mehmet Akif Ersoy, Marka Danışmanı Mustafa Can ve Müzikal Hikâye Anlatı Grubu Uçan Halı Sakinleri hikâye anlatıcılarımız oldu.
İlk konuşmacımız girişimciliğinin yanı sıra birçok sosyal sorumluluk faaliyetine öncülük eden, vakfımız mensuplarından da olan HRPeak’in CEO’su Burhan Koca oldu. Koca, çocukluk yıllarına dayanan bisiklet tutkusunun gündelik hayatında nasıl bir yer edindiğini anlattı ve arkadaş ilişkilerine dair tavsiyelerde bulundu. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölüm mezunu olan Koca, öğrencilik yıllarında eş zamanlı olarak ticarete atıldığını ve yine mezuniyet öncesi kurduğu ilk şirketini anlattı. “Parayla rasyonel bağım hiç olmadı, parayla olan bağdan ziyade ihtiyaç dolayısıyla her nerede olursa olsun ne yapabilirime bakıyorum” diyerek hayat serüvenindeki önem sıralamasını anlattı. “Başarımız şirkette doğru kişilerin olması; bir harmoni yakalanmasında saklıdır. Bu harmoni ve bilgi paylaşımı çok önemlidir.” diyen Koca, iş yaşamında önemli bir yer tutan kolektif çalışma ve ‘birlikten güç doğar’ idealinin önemini vurguladı.
İkinci konuşmacımız Vizyon Koleji kurucusu Abdulkadir Özbek oldu. 2014 yılında kurulan ve Türkiye’de yeni bir eğitim modeli ortaya koymak isteyen Vizyon Koleji’nin hikâyesini Özbek’ten dinledik. Öğrencilik yıllarında geleceğini şekillendirmek adına çeşitli eğitimler aldığını ve yine bu yıllarda kurduğu ve önemli kırılma noktası yaşadığı şirket deneyimine değindi. “Ailem düştüğümde beni kaldırdı, başarısızlığımda sevgisinden vazgeçmeyip elimden tuttu. Günün birinde insanların hayatına dokunup bir zincir halkası oluşturmak hayalini kuruyorum ve her şeyin eğitimle mümkün olduğuna inanıyorum” diyen Özbek, başarının 3 önemli sırrını açıkladı: Başarının öncelikli sırrının niyet, ikinci sırrının gayret ve üçüncü önemli sırrının ise kabiliyet olduğunu söyledi. “Kabiliyetli olduğunuz bir alanda iş geliştirmeye niyet edip gayret sarf ederseniz başarıya ulaşmak kaçınılmaz olacaktır. Siz ne için yaratılmış iseniz orada zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız” sözleriyle kilit noktalara değinen Özbek, Mehmet Akif Ersoy’un aşağıdaki dörtlüğü ile konuşmasını sonlandırdı:
Allah’a dayan sa’ye sarıl, hikmete ram ol / Yol varsa budur bilmiyorum başka çıkar yol
Story’de ilk bölümümüzün üçüncü ve son konuşmacısı ise Oyuncu ve Tiyatro sanatçısı Engin Altan Düzyatan’dı. Yeditepe İstanbul, Koçum Benim, Bir Bulut Olsam, Yol Ayrımı gibi televizyon dizilerinin yanı sıra Cennet, Bir Avuç Deniz, New York’ta Beş Minare, Anadolu Kartalları, Bu İşte Bir Yalnızlık Var gibi birçok yapımda yer alan sanatçı, oyunculuğa lise yıllarında katıldığı tiyatro kolunda başlayarak kariyerine hızlı bir adım attığına değindi. “Parayı değil başarıyı odağa alın. Beraberinde para geliyor zaten” diyen Düzyatan, yol hikâyesinin temelindeki idealinin para kazanmak değil, başarılı olmak olduğunu anlattı.
Oyunculuk alanında kendini geliştirmek isteyen arkadaşlarımıza da tavsiyelerde bulunarak; okuma, farklı kültürleri tanıma ve gezmenin oyunculuk becerisinde temel yapı taşı teşkil ettiğini anlattı. Düzyatan, gençlere “Farklı kültürlerden insanların hayat tarzını deneyimleyin ve mümkün olduğu kadar çeşitli insanlarla tanışın” önerisinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.
Story 2021 etkinliğinin ilk bölümü 300’e yakın öğrencinin katılımıyla Kahoot oyunu, hediye takdimleri ve öğle yemeği arası ile sona erdi. Konuklarımızın hikayelerinden oluşan sorulara en hızlı ve doğru cevabı ileten ilk beş katılımcımıza hediye sponsorlarımız olan Turkish Airlines, Seyir Defteri ve Yemeksepeti tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.
Verilen yemek arasının ardından Story’de ikinci bölüme geçildi.
Masal anlatıcılığı geleneği kaybolup gitmesin diye halılarına atlayıp yediden yetmişe masal seven herkese müzikleriyle beraber hikâyeler anlatan ve sözlü kültürün emanetine sahip çıkan Uçan Halı Sakinleri masallarını story etkinliğimizin ikinci bölümünde bizlerle paylaştı. Katılımcılarımızın dikkatle takip ettiği eşsiz müzikal masal paylaşımının bir proje olarak ortaya çıktığını şuan ise yollarına topluluk olarak devam ettiklerine değindiler. Kıymetli topluluk, masalların ve hikâyelerin insanları birbirine bağladığına inanıyor ve uluslararası hikâye geceleri düzenliyor.
Story 2021’de Uçan Halı Sakinleri’nin ardından Gazeteci, Belgesel Yönetmeni, Savaş Muhabiri Mehmet Akif Ersoy konuğumuz oldu. İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunu olan Ersoy, TRT televizyonunda çalıştığı dönemdeki Etiyopya Addis Ababa temsilciliği görevinin hikayesini ve görevlendirme sürecindeki önemli tanıklık anlarının fotoğraflarını katılımcılarla paylaştı. Libya, Yemen gibi pek çok noktadaki muhabirlik hikâyesini paylaşan Mehmet Akif Ersoy, “Tek isteğim ne gördüysem onu paylaşmak, insanları manipüle etmemek” diyerek savaş muhabirliğinde yansız haberciliğin önemine dikkat çekti; yerel halkın olumlu/olumsuz tüm fikirlerini paylaşmaya özen gösterdiğine değindi.
İkinci bölümümüzün bir diğer konuşmacısı ise Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil oldu. İş hayatında özel şirkette müfettiş olarak çalışan sonrasında birçok bankada uzman ve yönetici pozisyonunda çalışan Özdil, yapılan işin rastlantısal olmadığını; yaptığımız işin bizleri seçtiğini anlattı. “Öğrenciliğin gereğini yerine getirirsek anın değerini bilirsek tüm yaşamımızın değerini biliriz.” diyerek yaşamanın bir hüner olduğunu ve heba edecek kısa bir anımızın dahi olmaması gerektiğini aktardı. Ayrışmalara da dikkat çeken Özdil, öğrencilere hiçbir politik, ırka dayalı kalıplar içerisine girmemelerini salık verdi ve kalıpların rahat düşünmeyi engelleyici ve sınırlandırıcı olduğunu ifade etti.
Story’nin son konuşmacısı ise öğrenmeyi hobi edinen; üniversiteyi bitirene kadar çocuk yuvasında resim öğretmenliğinden, otopark bekçiliğine kadar yirmiye yakın işte çalışan Mustafa Can’dı. Birkaç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 2007’de kendi reklam ajansını kuran; çeşitli sektörden markalarla bütünleşik pazarlama, markalaşma, iletişim fikirleri üzerine çeşitli projeler yapan Can, “idealleriniz uğruna yaşam sürün. Yeni inşa edilen dünyaya dahil olun ve değişikliklerde etkin rol alın” diyerek öğrencilerin hedefleri uğruna emek sarf etmesi ve gereken fedakarlığı göstermesi gerektiğine değindi. Şimdiye kadar hayat serüveninde karşılaştığı çarpıcı anılarını kendisinden dinlediğimiz Can, tüm iş deneyimlerinin kendi hayatına kattıklarını Story’de anlattı. Projelerine de değinen Can son olarak katılımcılardan gelen çok sayıda soruyu da cevapladı.
Story 2021 etkinliğinin ikinci bölümünü de 200’e yakın öğrencinin katıldığı Kahoot oyunuyla tamamladık. Hediye takdimleri ve öğle yemeği arası ile sonlandı. Konuklarımızın hikayelerinden oluşan sorulara en hızlı ve doğru cevabı ileten ilk beş katılımcımıza hediye sponsorlarımız olan Turkish Airlines, Seyir Defteri ve Yemeksepeti tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.
Başarılı ve ses getiren üçüncü organizasyonuyla Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nın beklenen ve aranan bir gençlik etkinliği olmayı başaran STORY, her sene ekibine katacağı yeni arkadaşlarımızla ve ağırlayacağı değerli konuklarla yolculuğuna devam edecek.
Story 2021 etkinliğimizin Elmas Sponsoru HR Peak’e, Platin Sponsoru Sunar Grup’a, Altın Sponsoru Kastamonu Entegre Tedarik Zinciri’ne, Gümüş Sponsorları Albaraka Türk Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası’na; hediye ve ikram sponsorlarımız Turkish Airlines’a, Yıldız Holding’e, Seyir Defteri’ne ve Yemek Sepeti’ne tüm desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.