Zehra Ağır ile Psikoloji Okumalarının Yeni Dönemdeki İlk Oturumu Vakıf Merkezimizde Gerçekleşti.

Madalyonun İki Yüzü: Kişilik Bozuluklukları başlığıyla gerçekleşen oturumda ilk olarak “normal”in ne olduğu konuşuldu. Ve normal insanın bir ütopya olduğundan bahsedildi. Her insanda bahsedilen kişilik bozukluğu özelliklerinden bulanabileceği ama bu durumu bozukluk yapan etmenlerin başında kişiye ve çevresine zarar verecek hale gelmesi olduğuna değinildi.

Kişilik bozukluklarına sahip kişilerin kendi iç dünyalarını yorumlamakta ve kendilerini tanımakta zorlandığı vurgulandı. Ortama uyumsuz mimiklerin kişilik bozukluğu belirtilerinden olduğu söylendi. Ergenlikle birlikte kişinin karekterinin oturduğunu ve ergenliğin ikinci doğum olarak nitelendirelebileceğini söyledi. Kişiliği; mizaç, doğum sırası genetic faktörler, gibi birçok konunun etkileyebileceğini ve tek bir nedeni olmadığına değinildi.

Program kişilik bozukluuklarının üç kümeye ayrılması ve bozuklukların açıklanmasıyla devam etti. Örneğin A kümesine dahil olan paranoid kişilik bozukluğunun özellikleri arasında genel olarak çok şüpheci olmayı ekleyebiliriz ve komplo teoricilerini bu sınıfa dahil edebiliriz. B kümesine örnek olarak ise borderline kişilik bozukluğunu verebiliriz ve bu gruptaki kişilerin genellikle medyatik insanlar arasında görelebileceğini söyleyebiliriz.

Bütün kişilik bozuklukları açıklandıktan sonra tedavi süreçlerinin nasıl işlediğine dahil bilgi verildi. Kişililk bozukluklarıyla çalışmanın uzun zaman aldığını ve kişilik bozukluğuna sahip çok fazla hastayla çalışmanın terapist için de çok yorucu bir süreç olduğundan bahsedildi. Program katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.