Ekonomi Sohbeti’nde gündem “Avrupa Borç Sarmalı ve Dünya Ekonomisine Etkileri”ydi

Değerli Ekonomist Ömer Faruk Baykal moderatörlüğünde düzenlenen Ekonomi Sohbeti, dönemin ikinci toplantısıyla 25 Kasım Cuma günü Boğaziçi Konak’ta gerçekleşti.

Ekonomi Sohbeti, Avrupa’da Yunanistan’ın Mart 2010, Portekiz ve İrlanda’nın sırayla Kasım ve Aralık 2010’da krize girişlerini resmen ilan etmesiyle devam eden süreçte bir sonraki Avrupa ülkesinin kim olacağı ve Euro bölgesinin mali yönetim olarak geleceği üzerine konuşularak başladı.

2008-2010 arasında İtalya’nın %-1.8’lik büyüme oranı , %113’lük Kamu Borcu/GSYİH oranıyla ve dolaşımdaki devlet tahvilleri miktarında Dünya’da 3. sırada olmasıyla dominonun bir sonraki taşı olma riski en yüksek devlet olduğunu söyleyen Ömer Faruk Bey, İspanya’nın ise %-1.1 ‘lik büyüme oranı ve %16.2’ye varan işsizlik oranıyla İtalya’nın hemen arkasında yer aldığını anlattı.

Euro bölgesindeki devletlerin hemen hemen hepsinin 2008 yılından itibaren, daha önce belirlenen Bütçe Açığı/GSYİH oranlarının %-3’lük ve Kamu Borcu/GSYİH oranlarının %60’lık sınırları aştığı gözlemlendiğinde, bölgenin bütün olarak içinde bulunduğu riskli ekonomik atmosferin görülebileceğine vurgu yapan Ömer Faruk Bey daha sonra, ülkelerin krizle başa çıkabilme ihtimallerine değindi.

Enflasyon ya da reel üretimi artırarak krizle başa çıkabilme ihtimallerine ek olarak; Almanya’nın ekonomik üretim noktasında lider olmasıyla birlikte artan söz sahipliği, Avrupa’da Almanya tarafından talep edilen Mali Birlik kurulacağının sinyallerini verdiği ve Yunanistan, Portekiz ve İrlanda devlet tahvillerine en çok sahip devletin yine Almanya olmasının “Almanya bu krizi kullanarak diğer Avrupa ülkelerinin demokratik yönetimini tehdit eden bir otoriteye mi sahip olmaya çalışıyor?” sorusunu akla getirdiğini belirtti.

Aralın ayı Ekonomi Sohbeti’nde başka bir gündemle bir araya gelmek üzere…

Platformunuzu seçin ve paylaşın.