Mesleki Gelişim Sohbeti’nde Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’u Dinledik

24 Kasım Pazartesi günü düzenlenen Mesleki Gelişim Sohbeti’nde İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’la (Psikoloji’92)“Meslek” konusunu etraflıca inceledik.

mgs1

 

Meslek nedir? Mesleğin insanın hayatındaki önemi, İdeal/doğru meslek nedir? Meslek seçerken nelere dikkat edilmeli? Meslek seçiminde kimlerden/nerelerden yardım almalı? Meslek ve değerler-Meslek ve ilgiler-Meslek ve kişilik özellikleri vb. pek çok sorunun cevabının konuşulduğu sohbet, hazırlık ve birinci sınıf öğrencilerinin yanı sıra yeni-eski mezun arkadaşlarımızın da katılımıyla gerçekleşti.

THY Habom A. Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Doğan Cebeci’nin (PDR’05)moderatörlüğünde yapılan etkinliğin başında “ Ne için çalışırız?” sorusunun cevabı arandı. Katılımcılardan geçinmek için, para için, ideal için gibi cevaplar alınan sorunun yanıtının tarihsel perspektifte sanayii devrimine kadar “ bir insan başkası için çalışır mı?” sorusu ve akabinde gelen “eğer çalışırsa bu köleliktir” algısıyla verildiğini sohbetimizde öğrendik.

 

Meslek kavramının ahilik-fütüvvet geleneğinden beslendiğini vurgulayan Erdoğmuş, bu geleneğe göre de bireyi, yamaklıktan ustalığa giden yolda olgunlaştırmaya çalışan Ahi kurumunun verdiği temel ilkelerle birlikte moral ve maneviyat desteği eşliğinde bir meslek icrası öngördüğünden bahsetti. Erdoğmuş günümüz ortamında moral ve maneviyat desteğinin göz ardı edildiğine dikkat çekti. Erdoğmuş, Ahilikten gelen geleneğin yanında gelişen dünyada günümüz şartlarına uygun bir meslek diline de ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

mgs3

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, meslek yolculuğunda cevap verilmesi gereken üç soru ile sohbete devam etti. İlk soru karakterimizi, ilgi alanlarımızı, becerilerimizi belirleyen “Ben kimim?” sorusudur. Ardından da hedefimizi ve bu hedefe nasıl ulaşacağımızı belirleyen “Nereye gidiyorum?” ve “Oraya Nasıl gidebilirim?” soruları gelir. Tüm bu soruların cevapları eğer objektif olarak verilirse iş hayatımızı daha sağlıklı bir şekilde inşa edebileceğimizi belirten Nihat Erdoğmuş, kişilik özellikleriyle iş ve meslek eşleştirmesinin doğru yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

“Bu üç sorunun cevabının kafada cevaplamak yetmez. Pratikte de test edilmeli.” diyen Erdoğmuş kişinin güçlü ve zayıf yönlerini tespit edip yol alması gerektiğini söyledi.

Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Nihat Erdoğmuş programın sonunda dinleyicilerden gelen soruları da cevapladı.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.