Ömer Faruk Baykal: Artık dünyada ekonomik sahada da tek kutupluluk devri kapandı.
Boğaziçi Konak’ta ekonomi gündemli sohbet toplantılarımız devam ediyor. Değerli ekonomist Ömer Faruk Baykal yönetiminde düzenlenen ilk toplantımızda Sermaye Piyasası ve Global Kriz teşrih masasına yatırılmıştı. 17 Nisan Cuma günü ikincisini düzenlediğimiz ekonomi sohbet programını “Bölgesel İşbirliği Teşkilatları ve Global Ekonomik Krizdeki Önemleri" başlığı altında Sayın Ömer Faruk Baykal Bey analiz etti.
Seminerden notlar…
Etkisini bir yıldan beri derinleşerek artıran global kriz üzerine araştırmaların yoğun bir şekilde devam ettiği bu günlerde krizin sorumlusu olmayan fakat krizden en az krizin sorumluları kadar etkilenmenin kafalarımızda uyandırdığı soru işaretlerini bir nebze olsun aydınlatma adına merakla dinleme fırsatı bulduğumuz bir ekonomi sohbetini de geride bıraktık.
Sayın Ömer Faruk Baykal Bey’in global krizi derinlemesine resmeden analizleri sayesinde kafamızda kriz hakkında biriken birçok sorunun cevabını elde etme imkanı bulduk. Bunun yanında son yirmi yılda başlayan ve giderek artan bir şekilde kurulmaya devam eden bölgesel ekonomik kurumlar ve bu kurumların fonksiyonları hakkında bilgi edindik.
Ömer Faruk Baykal Bey, bölgesel ekonomik kurumları ve onların gerçekleştirdiği fonksiyonları daha iyi anlayabilmemiz için global krizi “büyük buhran”la karşılaştırarak konuya giriş yaptı.Global krizin sebeblerinin iyi anlaşılmadığını ve bu yanlış teşhisten dolayı önlem olarak piyasaya bol miktarda para sürmenin ve faizleri çok düşük tutmanın işe şimdilik işe yaramadığını, birkaç yıl içinde yüksek enflasyon ve bankaların aldıkları borçları geri ödemede zorlanmaları gibi çok ciddi tehditlerin, krizi derinleştirme riskinin bulunduğunu söyledi.
Global krizin sebeblerini finansal sistemin denetimsizliğinden kaynaklandığını savunan ve finansal sistemi modifiye edip birkaç düzenlemeyle sorunu çözmek isteyenlerin artık bu anlayıştan vazgeçmeleri gerektiğini, aksine, bu tutumu devam ettirmenin sorunu derinleştirmekten başka bir işe yaramayacağının altını çizen Baykal, “Artık dünyada ekonomik sahada da tek kutupluluk devri kapandı. Fakat bunu kabul etmek istemeyenler eski kalıplara inatla devam etmek istiyorlar. Ekonomik arenadaki hakim ülkeler sahneye yeni çıkan aktörleri görmezlikten gelme lükslerinin kalmadığını kabul etmek zorundalar. Çünkü yeni aktörler giderek yaygınlaşan bölgesel ekonomik kurumları devreye sokarak bu oyunda kendilerinin de olduğunu ve bu oyunun kendilerinin sahneye çıkmasıyla beraber yeni düzenlemelere ihtiyaç duyduğunun mesajını verdiler ve global kriz de yeni aktörleri artık görmezlikten gelmenin ve eski anlayışların artık miadının dolduğunu göstermiş oldu.” diyerek bugünkü durumu açıkladıktan sonra krizden çıkış yolunun oyunun kurallarının ve oyuncuların değişmesinden geçtiğini belirtti.
Bölgesel ekonomik kurumların ilk başlarda çoğunlukla siyasal amaçlarla kurulduğunu belirten Ecobank Başekonomisti Baykal, daha sonra bu kurumların sorumluluklarını yerine getirmede başarı sağladığını gören kurucu ülkeler, kendi ve bölgesel ekonomik sorunları çözmek, ekonomik kalkınmada yeni projeler geliştirmek için bu kurumlara bağlı ekonomik kurumlar meydana getirdiler, dedi.
Bölgesel ekonomik kurumların işlevleri hakkında bizleri bilgilendiren Ömer Faruk Bey, “Bu kurumlar bölgesel ekonomik sorunlara başarılı çözümler üreterek, bölgesel kalkınmanın ivmesini arttırma potansiyeline sahiptirler. Bu da küçük devletlerin uluslararası arenada dikkate alınmasını ve temsil gücünün artmasını sağlar” ifadeleriyle bu kurumların artan önemine dikkat çekti.
Konuşmasına bölgesel ekonomik kurumların gelecekte alacakları roller üzerine fikirlerini belirterek devam eden Baykal; dünyanın, bölgesel aktör ve bölgesel alanlardan oluşan daha basit, yeni bir global görünüm kazanabileceğini söyledi.
Ekonomi sohbeti Sn. Baykal’ın katılımcıların konuyla ilgili sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.
Adem Aktürk/MIS-4